BiH
0

Evropska parlamentarna grupacija: Rješenje za Kosovo kakvo god bilo ne smije utjecati na prilike drugih

FENA
Na današnjoj sjednici u Sarajevu Biroa Evropske narodne stranke - Evropskih demokrata, najjače grupacije u Evropskom parlamentu, pozdravljen je aktuelni napredak BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji, ali i naglašeno da BiH kao i ostale zemlje u regiji zapadnog Balkana aplikanti za EU moraju ispuniti određene uvjete za to.

Daljnji put ovih zemalja prema Evropskoj uniji bit će trasiran na osnovu njihovih zasluga, rečeno je također i naglašena potreba opredjeljenja za toleranciju, posebno prema manjinama. Grupacija je spremna pomoći u odbrani evropskih vrijednosti, poručili su gosti iz Evrope učesnicima.

Vrijeme održavanja i destinacija za ovu sjednicu središnjeg odbora najjače evropske parlamentarne grupe nisu slučajno izabrani. BiH je nakon izražene unutrašnje krize nedavno parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, a međunarodni posrednici dobili obećanja od njenih političkih lidera da će raditi na ispunjavanju preduvjeta za članstvo svoje zemlje u evropskoj porodici, rečeno je.

Doris Pack, predsjedavajuća delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, sumirajući današnje učinke skupa, kazala je da su njenim evropskim kolegama koji nemaju prilike da se bave ovom regijom otvoreni novi vidici jer su mogli da se 'iznutra' upoznaju s prilikama u Bosni i Hercegovini kao značajnoj regionalnoj tački.

„Želimo ljudima u regiji reći da smo s njima i da želimo da se oni nama pridruže“, kazala je Pack, naglasivši da su na skup, osim domaćih predstavnika, pozvani izaslanici Evropske unije i šire međunarodne zajednice koji se bave regijom zapadnog Balkana.

Posebna tema danas je bilo i pitanje Kosova. Konačna odluka kakva god da bude ne smije utjecati na prilike u drugim zemljama, rečeno je.

Nakon obraćanja na konferenciji predstavnika EUPM-a i EUFOR-a, prema kojima BiH i balkanskoj regiji predstoji još dosta napora u borbi protiv različitih vidova organiziranog kriminala i korupcije, trgovine ljudima i drugih nedozvoljenih pojava, konstatirano je da reforma policije, daljnji napori pravosuđa i administrativnog aparata nemaju alternativu.

Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije koja je u porodici narodnih stranaka, izrazio je nadu da će BiH do sredine iduće godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, a predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić nada se da će se to desiti i ranije.

Učesnici ove konferencije su i predstavnici Hrvatske demokratske zajednice BiH te Hrvatske demokratske zajednice 1990., kao i regionalnih stranaka iz ove političke porodice.

Konferencija će nastaviti rad sutra u 09.00 sati.