SLAPP TUŽBE
601

Evropska parlamentarka osudila pritisak belgijske kompanije na ekološke aktivistice iz BiH

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Evropska parlamentarka iz Nizozemske Tineke Strik reagovala je na vijest da je belgijska firma tužila dvije aktivistice iz Bosne i Hercegovine zbog ukazivanja na ekološko ugrožavanje rijeke u blizini njihovog grada.
Firma GreenInvest/BUK.doo, koja je vlasnik male hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci, podnijela je tužbe za klevetu protiv dvije mlade aktivistice, studentice prava (25). Razlog je njihova javna aktivnost i ukazivanje na utjecaj malih hidroelektrana koje su izgrađene na Kasindolskoj rijeci.

Nakon toga su aktivisti pokrenuli međunarodni protest te je 140 organizacija i grupa iz BiH, regiona, Evrope i SAD-a poslalo otvoreno pismo diplomatskim predstavnicima Belgije, šefu Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim institucijama kako bi izrazili svoju zabrinutost zbog aktivnosti belgijske kompanije Green Invest i firme u BiH u njenom vlasništvu BUK d.o.o.

Na ovo je reagovala evropska parlamentarka iz Nizozemske Tineke Strik koja je iskazala zabrinutost zbog toga što se belgijska kompanija bavi SLAPP tužbama (Strateške tužbe protiv učešća javnosti) kako bi zastrašila i ušutkala ekološke aktiviste.

"SLAPP-ovi su oblik pravnog zastrašivanja i moraju se zaustaviti", napisala je ona na Twitteru.

Advokatska kancelarija iz Bijeljine koja zastupa firmu BUK reagovala je povodom vijesti da je 140 organizacija iz BiH, regije i Evrope poslalo pismo vlastima Belgije i drugim institucijama.

U reakciji su naveli da je to otvoreno pismo objavljena u svrhu stvaranja medijskog pritiska, ističući da optužbe o bespravnoj gradnji nisu tačne.