Važan korak
102

Evropska komisija usvojila mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU

Klix.ba
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas je na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio ovogodišnji Paket proširenja Evropske unije koji obuhvata Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Tursku.

U sklopu izvještaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu objavljeno je i mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, a koji je analiziran tek nakon što su bh. vlasti u februaru ove godine dostavile odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

"Komisija je danas usvojila mišljenje o Bosni i Hercegovini i njihovoj molbi za članstvo. Imamo plan puta za potrebne reforme, uvođenje demokratije, temeljnih prava, javne uprave i također, prvi put, pregleda situacije u BiH u donosu na sve standarde koji važe za sve nove članice. Mišljenje za BiH pokazuju da je EU posvećena svom putu davanja podrške BiH, ali BiH mora poduzeti dalje korake, dakle moraju sprovesti reforme na svim nivoima bez odlaganja", kazao je Hahn.

Još uvijek nije jasno da li je BiH dobila pozitivno mišljenje s obzirom na to da je konfuziju izazvao izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda koji je rekao da je BiH dobila pozitivno mišljenje.

"Komisija je sada dala pozitivan stav o kandidatskom statusu i moram opet ponoviti da se nadam da će u Vijeću ljudi razmotri što se događa i shvatiti koliko je važno prihvatiti kandidatski status", rekao je Preda na današnjoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Danas objavljeni Paket proširenja Evropske unije predstavlja najznačajniji dokument za države u procesu približavanja EU, među kojima je i BiH. Na temelju ovog dokumenta Evropski parlament usvaja svoje rezolucije o državama Zapadnog Balkana, a članice odlučuju o daljnjim koracima u eurointegracijskom procesu tih država.