{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija u nenajavljenoj posjeti Psihijatrijskoj bolnici KS

1.10.2015. u 19:49
3
16
Evropska komisija u nenajavljenoj posjeti Psihijatrijskoj bolnici KS
3
Evropska komisija u nenajavljenoj posjeti Psihijatrijskoj bolnici KS
Komisija Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CTP) Vijeća Evrope došla je danas u nenajavljenju posjetu Psihijatrijskoj bolnici Kantona Sarajevo.
Komisiju su primili direktor prim. dr. Omer Ćemalović i koordinator za kvalitet prim. dr. Biljana Kurtović.

"Kako su nas obavijestili ovo je redovna, periodična i nenajavljena posjeta svim ustanovama u kojima se nalaze osobe lišene slobode kako bi ocijenili kako se postupa prema njima. Direktor je sa svojim timom omogućio slobodan pristup svoj dokumentaciji prisilno hospitaliziranih pacijenata i ostalih, kao i nesmetan obilazak svih bolničkih odjeljenja i razgovora sa pacijentima, kako bi Komisija imala što bolji uvid u rad bolnice. Također su upoznati članovi Komisije sa aktuelnim problemima zbrinjavanja osoba sa duševnim smetnjama posebno onih koji su forenzički slučajevi kao i činjenicu da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem prepoznala taj sigurnosni, društveni, socijalni i morlano etički problem, te rješavanje istog uvrstila u svoj program rada odnosno plan za naredni period", saopćeno je iz bolnice.

Po završetku posjete i obavljenog monitoringa detaljan Izvještaj Komisija objavljuje na svojoj stranici www.cpt.coe.int.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: