{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija u nenajavljenoj posjeti Psihijatrijskoj bolnici KS

1.10.2015. u 19:49
3
16
Evropska komisija u nenajavljenoj posjeti Psihijatrijskoj bolnici KS
3
Evropska komisija u nenajavljenoj posjeti Psihijatrijskoj bolnici KS
Komisija Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CTP) Vijeća Evrope došla je danas u nenajavljenju posjetu Psihijatrijskoj bolnici Kantona Sarajevo.
Komisiju su primili direktor prim. dr. Omer Ćemalović i koordinator za kvalitet prim. dr. Biljana Kurtović.

"Kako su nas obavijestili ovo je redovna, periodična i nenajavljena posjeta svim ustanovama u kojima se nalaze osobe lišene slobode kako bi ocijenili kako se postupa prema njima. Direktor je sa svojim timom omogućio slobodan pristup svoj dokumentaciji prisilno hospitaliziranih pacijenata i ostalih, kao i nesmetan obilazak svih bolničkih odjeljenja i razgovora sa pacijentima, kako bi Komisija imala što bolji uvid u rad bolnice. Također su upoznati članovi Komisije sa aktuelnim problemima zbrinjavanja osoba sa duševnim smetnjama posebno onih koji su forenzički slučajevi kao i činjenicu da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem prepoznala taj sigurnosni, društveni, socijalni i morlano etički problem, te rješavanje istog uvrstila u svoj program rada odnosno plan za naredni period", saopćeno je iz bolnice.

Po završetku posjete i obavljenog monitoringa detaljan Izvještaj Komisija objavljuje na svojoj stranici www.cpt.coe.int.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: