BiH
0

Evropska komisija pozdravila formiranje Radne grupe za reformu policije

Klix.ba
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas pozdravio je danas konstituiranje Radne grupe za reformu policije kao odlučujući korak na implementaciji Mostarske deklaracije i Akcionog plana za reformu policije.

Ocijenivši ovo pozitivnim signalom u pravcu konačnog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s EU, ambasador Kourkoulas je izrazio očekivanje da će radna grupa u predviđenom roku završiti izradu potrebnih zakonskih akata.

Istaknuo je da BiH ima više policijskih ekperata nego bilo koja druga zemlja, što bi trebalo da bude garancija da se ovaj posao završi u kratkom roku.

EU je spremna da potpiše SAA, čim BiH ispuni neophodne uvjete, ponovio je novinarima u Sarajevu šef Delegacije EC-a u BiH.

Radna grupa za reformu policije, koja je formirana na temelju Odluke Vijeća ministara BiH od 13. decembra, održala je danas u Sarajevu prvi sastanak.

Ova grupa je zadužena za izradu zakona na osnovu kojih će na nivou BiH biti uspostavljena odgovarajuća policijska tijela. Radna grupa bi trebalo da okonča svoj posao do sredine februara.