|

Evropska komisija pomaže u uspostavljanju jednog menadžera željezničke infrastrukture u BiH

Evropska komisija pomaže u uspostavljanju jednog menadžera željezničke infrastrukture u BiH
0
F
FENA
13.7.2006. u 10:54
0
komentara
0

dijeljenja
Evropska komisija pomaže u uspostavljanju jednog menadžera željezničke infrastrukture u BiH
Evropska komisija smatra da bi zbog vrlo skromnih finansijskih, ali i personalnih resursa, relativno kratke željezničke mreže od 1.007 kilometara koja prelazi iz entiteta u entitet, uspostavljanje više od jednog menadžera infrastrukture na javnoj mreži željeznica u BiH bilo neracionalno i neefikasno, te ne bi doprinosilo usklađenosti infrastrukture i njenoj izbalansiranoj funkcionalnosti i kapacitetu.
Ovo je izjavio danas menadžer projekta u Delegaciji Evropske komisije u BiH Goran Filipović.

Kako je jučer u Sarajevu najavio šef Delegacije Evropske komisije Michael Huphreys, Evropska komisija uskoro planira projekat koji će osigurati pomoć Ministarstvu komunikacija i transporta BiH u implementaciji Zakona o željeznicama BiH.

Tim zakonom se uređuje ukupno strukturno i eksploataciono područje željezničkog transportnog sistema BiH, uvjeti i način upravljanja željezničkom infrastrukturom, obavljanja prijevoza u željezničkom prometu, kontrola, nadzor, regulatorne i apelacione funkcije, kao i druga pitanja od značaja za rad i funkcioniranje željezničkog transportnog sistema.

Filipović navodi da Zakon predviđa razdvajanje funkcija operatera i upravljanja infrastrukturom kako bi se osigurala što bolja efikasnost i pouzdanost transporta i omogućila konkurencija u prijevozu robe i oputnika.

U tom smislu Zakon predviđa imenovanje i formiranje menadžera infrastrukture i uspostavljanje Regulatornog odbora, ali je imenovanje njegovog direktora već u zakašnjenju.

Implementacijom Zakona odvojili bi se dijelovi željeznica koji će se baviti isključivo prijevozom (operateri), i to odvojeno za putnički i teretni promet, što je u praksi već neformalno i urađeno, od infrastrukturnog dijela koji bi osigurao svima dostupan, funcionalan i siguran medij za kretanje, dok bi izdavanje odgovarajućih licenci operaterima vršio Regulatorni odbor, kazao je Filipović.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.