{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija odobrila više od milion eura za deminiranje u BiH

F
FENA
13.12.2017. u 13:41
15
9
Evropska komisija odobrila više od milion eura za deminiranje u BiH
15
Evropska komisija odobrila više od milion eura za deminiranje u BiH
Centar za uklanjanje mina (BHMAC), Oružane snage BiH i Norwegian People's Aid (NPA) u narednih 18 mjeseci realizirat će Projekt ''Revizija procjene minsko sumnjive površine novi pristup, strateški pomak 2019'' koji Evropska komisija finansira s 1.100.000 eura.
U povodu tog projekta danas je u Sarajevu održan sastanak kojem su prisustvovali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Komisije za deminiranje BiH i BHMAC-a.

Na sastanku je razgovarano o načinu realizacije i kontrole utroška sredstava granta Evropske komisije, koji je dodjeljen odlukom koju je potpisala potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini.

Grantom su prepoznate aktivnosti koje se vode u Ministarstvu civilnih poslova BiH i BHMAC-u, uvođenje novog standarda deminiranja, aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju, reviziji Strategije deminiranja, te okupljanje donatora kroz Odbor donatora.

Projektom je predviđeno da bude izvršena procjena sumnjivih opasnih područja koja su kompatibilna s procesom land release (netehničko i tehničko izviđanje i deminiranje), uspostavljanje osnove za provedbu nove nacionalne strategije protivminskog djelovanja i definiranje pokazatelja za izradu land release plana kao sastavnog dijela nove strategije protivminskog djelovanja, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: