{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija i ove godine dodjeljuje nagradu "Lorenzo Natali"

F
13.5.2008. u 20:01
0
0
Evropska komisija i ove godine dodjeljuje nagradu "Lorenzo Natali"
0
Evropska komisija i ove godine dodjeljuje nagradu "Lorenzo Natali"
Evropska komisija i ove će godine 16. put dodijeliti "Lorenzo Natali" nagradu za novinarstvo.
Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za vrsno izvještavanje o ljudskim pravima, demokratiji i razvoju, saopćeno je iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Ove godine je konkurs otvoren za sve medije: radio, televiziju, štampane medije te internet.

Evropski komesar za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel ocijenio je da ova nagrada predstavlja simbol vjere u slobodu govora, dužnost koju moramo unaprijediti.

"Bez informiranja i prisustva sredstava informiranja, svijet gubi uspomenu na prošlost, svjesnost o sadašnjosti i razgovor o budućnosti. Zbog toga Evropa, putem nagrade "Lorenzo Natali" daje svoju podršku novinarima koji otvoreno izvještavaju i brane razvoj, demokratiju i ljudska prava", kazao je.

Nagrada "Lorenzo Natali" ustanovljena je 1992. godine i dodjeljuje se predstavnicima sredstava informiranja širom svijeta.

Novinari koji žele učestvovati u konkursu trebaju se prijaviti do 30. juna.

Nagrade će biti dodijeljene na svečanosti u novembru kojoj će prisustvovati i evropski komesar Louis Michel, tokom Evropskih dana razvoja u Strazburu.

Ukupan iznos nagrada će biti 50.000 eura za novinare iz Afrike, Evrope, Magreba/Srednjeg Istoka, Azije i Južne Amerike/Kariba.

Nagrada "Lorenzo Natali" sastavni je dio razvojne politike Evropske komisije koja zaštitu slobode govora, demokratiju, ljudska prava i razvoj smatra aktivnostima koje dokazuju dobro upravljanje, mir i napredak, te poboljšanje uvjeta života u najsiromašnijim zemljama.

Kako bi što bolje organizirala ovogodišnju nagradu, Evropska komisija će raditi sa dvije najpoznatije svjetske novinarske udruge - Reporterima bez granica, dobitnikom Sakharov nagrade za slobodu misli 2005. godine te Svjetskim udruženjem novina, koja zastupa više od 18.000 publikacija na pet kontinenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: