{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija dostavila više od 600 dodatnih pitanja za BiH

20.6.2018. u 18:10
53
152
Evropska komisija dostavila više od 600 dodatnih pitanja za BiH
53
Evropska komisija dostavila više od 600 dodatnih pitanja za BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Evropska komisija danas je proslijedila više od 600 dodatnih pitanja našoj zemlji u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regionu. Dodatna pitanja na engleskom jeziku dostupna su ovdje.

Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. –Transportna politika (39), te poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36)...

Prva aktivnost Direkcije za evropske integracije biće prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika. Nakon toga će ona biti unesena u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik, a zatim će nadležne institucije pripremati doprinose za cjelovite odgovore Bosne i Hercegovine.

U nastavku realizacije ovog posla, doprinose nadležnih institucija tehnički će finalizirati radne grupe i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija. Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.

Podsjećamo, BiH je na Upitnik Evropske komisije odgovorila krajem februara ove godine. U pripremi odgovora na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, tokom 14 mjeseci u 35 radnih grupa radilo je 1.083 državnih službenika.

Osim odgovora institucija BiH, Evropskoj komisiji su uručeni i odgovori organizacija civilnog društva na 177 pitanja iz Upitnika EK, a prikupljeno je 5.347 odgovora građana BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: