BiH
0

Evropska komisija: Deset miliona eura makrofinansijske pomoći

FENA
Delegacija Evropske komisije u BiH saopštila je danas da uplata tranše u iznosu od 10 miliona eura kredita predstavlja zadnju komponentu makrofinansijske pomoći.

Naime, Evropska unija je 2002. godine uspostavila mehanizam makrofinansijske pomoći kako bi finansijski pomogla proces reformi za približavanje Evropskoj uniji. Vrijednost makrofinansijske pomoći je 60 miliona eura, od čega je 40 miliona eura bespovratne pomoći, a 20 miliona eura kredita.

Uz pomoć ove podrške, Bosna i Hercegovina je napravila značajan napredak u provođenju reformi u sektoru carina i oporezivanja, javnih finansija i uprave, finansija, razvoja privatnog sektora i poboljšanje poslovnog okruženja.

Evropska unija također prepoznaje da je BiH napravila napredak u stabilizaciji ekonomije i provođenju reformi i da je napravila iskorak prema tržišnoj ekonomiji koja funkcioniše dobro.

Makrofinansijska pomoć je osigurana kako bi se olakšale vanjske finansijske obaveze, pomogla održiva situacija u bilansu stanja, osigurala devizna rezerva i generalno podržali napori u održavanju stabilne ekonomske i političke situacije a u svjetlu razvoja pune saradnje s Evropskom unijom.