BiH
0

Evropska komisija: BiH napravila dosta ograničen napredak

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Napredak u BiH u proteklih godinu dana bio je dosta ograničen, izjavio je danas u Sarajevu šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas, predstavljajući rezultate iz godišnjeg Izvještaja o napretku BiH, koji je danas u Briselu objavila Evropska komisija.

Bolje strane u Izvještaju su vezane za uspješnu implementaciju PDV-a i povećanje fiskalnih prihoda te napredak na polju transporta, energetskog sektora i nekim dijelovima unutarnjih poslova i pravosuđa.

Pozitivnu ocjenu dobilo je i usvajanje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, ali je treba provesti u djelo, naveo je Korukoulas, dodajući kako je borba protiv korupcije ojačana i usvajanjem Zakona o sukobu interesa.

U slabim tačkama BiH u proteklih godinu dana posebno je istaknuta reforma policije, gdje je hitno potreban napredak.

Potrebno je ojačati kapacitete državne uprave, posebno zbog nedovoljne koordinacije između entiteta i države.

Kourkoulas je naglasio da su ustavne promjene od ključnog značaja za veću održivost i bolje funkcioniranje BiH, ali i da bi zemlja bila spremnija za proces integracija.

On je ocijenio da Izvještaj može predstavljati dobar instrument bh. vlastima da ustanove prioritete za narednih 12 mjeseci, a najavio je da će predprijemna pomoć Evropske unije u narednoj godini biti 62,1 milion eura, u odnosu na 51 milion ove godine, dok bi u 2008. godini predprijemna pomoć BiH trebalo da bude povećana za dodatnih 20 posto.

Kourkoulas je najavio da će Vijeće ministara Evropske unije na sastanku 13. i 14. novembra dati mandat Evropskoj komisiji za početak pregovora sa zemljama zapadnog Balkana o olakšanju viznog režima i ugovor o readmisiji.

Prema njegovim riječima, Komisija je spremna za pregovore čim dobije mandat, a on se nada da bi pregovori mogli biti uspješno završeni do kraja naredne godine.

U međuvremenu, čak će i sama najava razgovora biti korisna za građane BiH, jer se na njih neće odnositi planirano povećanje cijene viza od 1. januara.

Kada je u pitanju potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pregovori se nastavljaju 13. i 14. novembra.

Kourkoulas je ocijenio da je u tehničkom pogledu ostvaren znatan napredak, ali da konačno potpisivanje SAA zavisi od knjičnih reformi, posebno reforme policije, bez čega Evropska komisija neće dati zeleno svjetlo za njegovo potpisivanje.

  • Vrata za dalje proširenje EU su širom otvorena, ali nije na EU da nametne potrebne reforme, već se one mogu ostvariti samo uz zalaganje političkog rukovodstva i volju građana, poručio je on.

Upitan kako Evropska komisija cijeni saradnju BiH sa Haškim tribunalom, Kourkoulas je kazao da se u Izvještaju traži daljnji napredak. Saradnja Federacije BiH je ocijenjena zadovoljavajućom, ali ne i saradnja RS-a.