{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija alocirala 440 miliona eura pretpristupne pomoći BiH

F
FENA
20.2.2008. u 09:58
0
0
Evropska komisija alocirala 440 miliona eura pretpristupne pomoći BiH
0
Evropska komisija alocirala 440 miliona eura pretpristupne pomoći BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i direktor za zapadni Balkan Generalne direkcije za proširenje EU Pjer Mirel potpisat će danas u Sarajevu Okvirni sporazuma između BiH i Evropske komisije o pravilima saradnje za provedbu finansijske podrške Evropske komisije BiH u okviru novog Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA).
Evropska komisija je alocirala 440 miliona eura kroz IPA program za period od 2007 do 2011. godine. Glavni cilj Instrumenta za pretpristupnu pomoć je da pomogne BiH da se suoči sa izazovima evropskih integracija, da provede reforme neophodne kako bi ispunila uvjete za članstvo u Evropskoj uniji, napredovala u Procesu stabilizacije i pridruživanja i uspostavila temelje neophodne za ispunjenje Kopenhaških kriterija za članstvo u Evropskoj uniji.

Evropska komisija i Bosna i Hercegovina će na osnovu ovog sporazuma zaključiti godišnje finansijske sporazume. Potpisivanje prvog od finansijskih sporazuma za Godišnji akcioni program IPA 2007. će biti moguće nakon što Bosna i Hercegovina okonča proces ratifikacije ovog Okvirnog sporazuma.

Od 1997. godine, pomoć Evropske unije se usmjerava kroz novi finansijski instrument. IPA po prvi put smješta u jedinstven okvir, pomoć za zemlje kandidate i potencijalne kandidate sa jasnim pretpristupnim ciljem za obje kategorije korisnika pomoći.

IPA sadrži pet komponenti da bi se omogućila ciljana i efikasna podrška svakoj zemlji prema njenim potrebama i razvoju. Te komponente su pomoć za proces tranzicije i izgradnju institucija; prekogranična saradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj. Bosna i Hrecegovina trenutno je podobna za prijem pomoći u procesu tranzicije i izgradnju institucija kao i za prekograničnu saradnju. Kada zemlja dobije status kandidata, imaće pristup i za ostale tri kategorije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: