{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska kampanja: "Dosta! Oslobodite se predrasuda, upoznajte Rome"

F
4.12.2006. u 16:03
0
0
Evropska kampanja: "Dosta! Oslobodite se predrasuda, upoznajte Rome"
0
Evropska kampanja:  "Dosta! Oslobodite se predrasuda, upoznajte Rome"
Vijeće Evrope i Evropska komisija najavili su zajedničku regionalnu kampanju: «Dosta! Oslobodite se predrasuda, upoznajte Rome» koja tokom ove i naredne godine treba da bude realizirana u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.
U okviru ovog projekta o jednakim pravima Roma i nomada i podrške ovoj populaciji u regionu, Vijeće Evrope će 5. i 6. decembra u Sarajevu obučiti državne službenike da nadgledaju i procjenjuju zakone koji osiguravaju jednak tretman Roma u BiH.

Cilj je razbijanje duboko uvriježenih predrasuda i stereotipa kakvi o Romima još vladaju među većinskim stanovništvom ne samo u regionu već i širom evropskog kontinenta, mada su desetomilionska evropska populacija. Cilj je i podizanje svijesti o romskoj kulturi kao sudioniku u obogaćivanju evropskog kulturnog naslijeđa.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu predstavnici Vijeća Evrope kazali su da s Evropskom komsijom i uz podršku UNHCR-a žele podržati vlade zemalja regiona, a time i Bosne i Hercegovine, da primijene strategije i akcione planove o romskoj populaciji. Svrha je pomoć Romima, čiji je težak život dodatno otežan predrasudama, da budu zdravstveno i stambeno zaštićeni, da se obrazuju i zapošljavaju kao ravnopravni građani.

BiH je prošle godine usvojila nacionalnu strategiju te vrste. Pored akcionog plana koji se realizira, a odnosi se na potrebu obrazovanja Roma, namjerava usvojiti još tri plana. Oni će se odnositi i na potrebu zapošljavanja, odnosno lakšeg rješavanja egzistencijalnih problema romske populacije.

Prema riječima člana Vijeća Roma BiH Derve Sejdića, romska grupacija u BiH učestvuje u broju zaposlenih s manje od jedan posto, dok veliki procent Roma nema zdravstvenu ni socijalnu zaštitu. Krivica je dijelom i u samim Romima zbog neposjedovanja dokumentacije, ali i u odnosu društva i pojedinca prema njima, kazao je Sejdić.

Romi su evropski narod indijskog porijekla, čiji su preci napustili dolinu Gangesa u sjevernoj Indiji prije 800 godina. Sada ih je u Evropi oko deset miliona. Generalno, žive u teškim uvjetima, suočavajući se s kršenjem svojih prava.

Stoljećima su proganjani, deportovani, prijećeno im je pa i smrtnom kaznom ako ostanu samo zato što su rođeni kao Romi. Romski narod bio je prinuđen bježati od nasilja i diskriminacije ma gdje se zatekao.

Tokom Drugog svjetskog rata, 2. i 3. augusta 1944. godine nekoliko hiljada Roma i Sintija doživjelo je masovno uništenje u koncentracionim logorima za cigane Aušvic-Birkenau.

Procjenjuje se da je u holokaustu istrijebljeno između 600.000 do 1,5 miliona Roma. To ih čini etničkom grupom koja je najviše pogođena nacističkim ubijanjima. Više od 90 posto romske populacije Austrije, Njemačke i Estonije istrijebio je fašistički režim, podaci su Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: