BiH
0

Evropska kampanja: "Dosta! Oslobodite se predrasuda, upoznajte Rome"

FENA
Vijeće Evrope i Evropska komisija najavili su zajedničku regionalnu kampanju: «Dosta! Oslobodite se predrasuda, upoznajte Rome» koja tokom ove i naredne godine treba da bude realizirana u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

U okviru ovog projekta o jednakim pravima Roma i nomada i podrške ovoj populaciji u regionu, Vijeće Evrope će 5. i 6. decembra u Sarajevu obučiti državne službenike da nadgledaju i procjenjuju zakone koji osiguravaju jednak tretman Roma u BiH.

Cilj je razbijanje duboko uvriježenih predrasuda i stereotipa kakvi o Romima još vladaju među većinskim stanovništvom ne samo u regionu već i širom evropskog kontinenta, mada su desetomilionska evropska populacija. Cilj je i podizanje svijesti o romskoj kulturi kao sudioniku u obogaćivanju evropskog kulturnog naslijeđa.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu predstavnici Vijeća Evrope kazali su da s Evropskom komsijom i uz podršku UNHCR-a žele podržati vlade zemalja regiona, a time i Bosne i Hercegovine, da primijene strategije i akcione planove o romskoj populaciji. Svrha je pomoć Romima, čiji je težak život dodatno otežan predrasudama, da budu zdravstveno i stambeno zaštićeni, da se obrazuju i zapošljavaju kao ravnopravni građani.

BiH je prošle godine usvojila nacionalnu strategiju te vrste. Pored akcionog plana koji se realizira, a odnosi se na potrebu obrazovanja Roma, namjerava usvojiti još tri plana. Oni će se odnositi i na potrebu zapošljavanja, odnosno lakšeg rješavanja egzistencijalnih problema romske populacije.

Prema riječima člana Vijeća Roma BiH Derve Sejdića, romska grupacija u BiH učestvuje u broju zaposlenih s manje od jedan posto, dok veliki procent Roma nema zdravstvenu ni socijalnu zaštitu. Krivica je dijelom i u samim Romima zbog neposjedovanja dokumentacije, ali i u odnosu društva i pojedinca prema njima, kazao je Sejdić.

Romi su evropski narod indijskog porijekla, čiji su preci napustili dolinu Gangesa u sjevernoj Indiji prije 800 godina. Sada ih je u Evropi oko deset miliona. Generalno, žive u teškim uvjetima, suočavajući se s kršenjem svojih prava.

Stoljećima su proganjani, deportovani, prijećeno im je pa i smrtnom kaznom ako ostanu samo zato što su rođeni kao Romi. Romski narod bio je prinuđen bježati od nasilja i diskriminacije ma gdje se zatekao.

Tokom Drugog svjetskog rata, 2. i 3. augusta 1944. godine nekoliko hiljada Roma i Sintija doživjelo je masovno uništenje u koncentracionim logorima za cigane Aušvic-Birkenau.

Procjenjuje se da je u holokaustu istrijebljeno između 600.000 do 1,5 miliona Roma. To ih čini etničkom grupom koja je najviše pogođena nacističkim ubijanjima. Više od 90 posto romske populacije Austrije, Njemačke i Estonije istrijebio je fašistički režim, podaci su Vijeća Evrope.