Nove/stare formule
10

Evropa u potrazi za lijekom protiv koronavirusa, ispituju se desetine

A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za liječenje novog koronavirusa istražuje se 40 različitih lijekova, među kojima su nove formule, ali i postojeći lijekovi koji se inače koriste u terapijama drugih bolesti.

Za neke od njih započele su kliničke studije što, ovisno o fazi u kojoj se nalaze i o kojem je lijeku riječ, znači testiranje na pacijentima.

Prema podacima Evropske agencije za lijekove (EMA), među potencijalnim su lijekovima za liječenje ove nove virusne bolesti koja je uzrokovala pandemiju remdesivir, lopinavir/ritonavir, koji se trenutano koristi u terapiji HIV-a, klorokin i hidroksiklorokin koji se koriste u liječenju malarije i nekih autoimunih bolesti, interferoni sistemske primjene koji su terapija u bolestima poput multiple skleroze te monoklonska protutijela s djelovanjem na imunološki sustav.

Problem nuspojave Remdesivir, prenosi Vecernji.hr, konkretno ide u istraživanje u 15 centara u Velikoj Britaniji, a riječ je o formuli koja se istražuje više od desetljeća. Idućih tjedana, prema priopćenju kompanije Gilead koja stoji iza tog lijeka, očekuju podatke o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti.

Upravo su potencijalne nuspojave, odnosno sigurnosni profil lijeka, obvezan dio istraživanja, na što su nedavno upozorili i iz Nacionalnog stožera, dok je s druge strane također činjenica da se u ovakvim situacijama poput pandemije novog koronavirusa pokušava do terapije doći što prije.

Stoga se već iskušavaju različiti lijekovi, odnosno kombinacije onih postojećih. I kod nas su najavljivali korištenje antivirusnog lijeka koji se inače koristi u liječenju HIV infekcije kako bi se vidio njegov učinak kod oboljelih od novog koronavirusa.