{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropa poziva BiH na reforme

S
24.4.2009. u 21:03
0
10
Evropa poziva BiH na reforme
0
Evropa poziva BiH na reforme
Evropski parlament opomenuo je danas lidere BiH da ne shvataju ozbiljno imperativ zajedničke vizije evropske budućnosti zemlje, pozvao na reforme i izrazio zabrinutost zbog unutrašnjopolitičke situacije, javlja dopisnik Srne iz Brisela.
Evropski poslanici su na zasjedanju u Strazburu u okviru Rezolucije o zapadnom Balkanu izglasali i segment koji se odnosi na BiH, a koji se zasniva na prijedlogu nacrta parlamentarnog izvjestioca za BiH Doris Pack, ali i zajedničkom mišljenju Evropske komisije i Savjeta ministara.

Sada sve tri institucije EU gotovo jednakim riječima i tonom govore o BiH. Zajedničko mišljenje - Evropske komisije koja u ime država članica rukovodi procesom proširenja, kao i Savjeta gdje države direktno zastupaju svoje stavove - zasniva se na prošlomječnim zaključima Savjeta ministara spoljnih poslova.

Evropski parlament izražava osjećaj neprijatnosti zbog unutrašnje političkih napetosti u zemlji i podsjeća da isključivo jedinstvena BiH može ući u EU, za koju se kaže da je i zajednica vrijednosti.

Naglašava se velika hitnost reformi, kako unutrašnjih, koje se tiču ustavnih promjena, tako i onih koje vode evropskim integracijama.

"Evropski parlament snažno podržava evropsku budućnost BiH. Mi vas nismo zaboravili, ali morate početi provoditi proevropske reforme, a da biste to ozbiljno počeli, morate se dogovoriti o ustavnim reformama", rekao je Srni uticajni demohrišćanin Elmar Brok.

Evropski poslanici sačuvali su dio kritika i za članice EU, koje pokazuju nedostak volje za integraciju zemalja zapadnog Balkana, među kojima i integraciju BiH.

Obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta, komesar EU za proširenje Oli Ren rekao je da je posljednjih mjeseci došlo do pozitivnijeg razvoja događaja, među kojima je istakao prudski dogovor, napredak u vezi s pitanjem Brčkog i korake prema popisu stanovništva 2011. godine.

Ren je pohvalio da se uglavnom dobro odvija provođenje Privremenog sporazuma, koji se provodi dok Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne prođe ratifikaciju u svim parlamentima država članica EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: