Bernard Kouchner
0

'Evropa očekuje da BiH zauzme mjesto koje joj i pripada'

FENA
Ministar vanjskih poslova Republike Francuske Bernard Kouchner održao je danas, na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, predavanje/debatu "Šta očekujete od Evrope?" te istakao da Evropa očekuje da, u ovoj zajednici, BiH zauzme mjesto koje joj i pripada.

Za zauzimanje tog mjesta potrebno je uraditi mnogo toga, ali to nije ništa više, objasnio je Kouchner, od onoga što EU očekuje da urade i ostale zemlje koje pretenduju na ulazak u EU ili od onoga što su već uradile članice EU.

Dodao je da je, uprkos svim poteškoćama s kojima se BiH susreće, 14 godina mira i ovakva politička situacija, ipak bolja u odnosu na onih nekoliko ratnih godina.

"Francuska je ratovala protiv Njemačke i Engleske i opet smo stvorili EU. Kažu bh. političari, članovi Predsjedništva BiH, parlamentarci da je politička situacija složena. Naravno da jeste, pogotovo u ozračju ekonomske krize, ali BiH mora proći taj proces, isto kao i Hrvatska koja je na dobrom putu, a i Srbija koja to nije", izjavio je Kouchner.

Potrebno je udružiti snage i odmah reagirati, dodao je, jer BiH nema vremena.

"Kada bi sada pitali predstavnike zemalja EU jesu li za dalje proširenje odgovor bi bio ne. Zato treba požuriti. S druge strane, Evropa je hendikepirana bez zemalja Zapadnog Balkana. Ovo nije trenutak da gubimo vrijeme", objasnio je Kouchner.

Predavanju su prisustvovali profesori Fakulteta te studenti politologije i međunarodnih diplomatskih odnosa kao i predstavnici Ambasade Republike Francuske u BiH s ambasadoricom Maryse Berniau na čelu.