BiH
0

Evropa neće biti ujedinjena dok i BiH ne bude dio evropske porodice

FENA
BiH je dio Evrope, a Evropa neće biti ujedinjena sve dok i BiH ne bude službeno dio evropske porodice, neke su od poruka koje su se mogle čuti danas u nastavku rada međunarodne konferencije "Iskustva BiH u povijesnom i aktualnom evropskom kontekstu", koji je u Sarajevu organizirala Panevropska unija BiH.

Hrvatski ambasador u BiH Josip Vrbošić je naglasio da je BiH povijesno, civilizacijski i geografski dio Evrope i da zaslužuje mjesto u Evropi.

Snaga Evrope leži u zajednici država koje istovremeno zadržavaju svoj identitet i osobenost, kazao je on, dodajući kako se nada da će BiH dovršiti planirane reforme i preuzete obaveze na dobrobit svojih građana, jer "samo ujedinjena Europa je jamac mira, stabilnosti i napretka".

Trenutna atmosfera u BiH podsjeća crnogorskog ambasadora Ramiza Bašića na atmosferu koja je vladala u njegovoj zemlji pred prošlogodišnji referendum o nezavisnosti.

Tada su neke pristalice nezavisnosti smatrale da Evropska unija šalje svog izaslanika Miroslava Lajčaka da bude "evropski dželat crnogorske nezavisnosti".

Međutim, kazao je Bašić, pokazalo se da je Crna Gora stekla nezavisnost mirnim putem uz pomoć EU. Zato je preporučio BiH da vjeruje Evropskoj uniji i visokom predstavniku.

Priključenje Evropskoj uniji je apsolutni prioritet Srbije i Srbija tu vidi sebe i svoju budućnost, kazala je direktorica Direkcije za evropske institucije pri MVP-u Srbije Ljiljana Milojević-Borovčanin.

Iako je BiH trenutno korak iza Srbije na tom putu, a Srbija korak iza Crne Gore, važno je da sve zemlje regiona idu ka istom cilju, navela je ona.

Glavni pregovarač BiH s EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Igor Davidović rekao je da je u posljednje vrijeme došlo do zastoja na evropskom putu BiH, iako su u toku mnoge aktivnosti kojima je cilj približavanje zemlje evropskim integracijama.

Iz BiH se najčešće čuju loše vijesti što stvara neadekvatnu sliku, a Evropa neće biti ujedinjena sve dok i BiH ne bude službeno dio evropske porodice, smatra Davidović.

Počasni predsjednik Međunarodne panevropske unije Otto von Habsburg je ocijenio da je BiH tipična evropska zemlja koja je dijelila uspone i padove evropske povijesti.

On je posebno istaknuo da Evropa ne treba samo integraciju nacija i jezika nego i vjerskih zajednica, a BiH je pritom test za budućnost Evrope.

Anna Ibrišagić, zastupnica u Evropskom parlamentu u kojem predstavlja svoju novu domovinu Švedsku, upozorila je da je Evropa sve hladnija za prijem novih članica i sve više nacionalistička, dok događaji unutar EU pokazuju jasan nedostatak liderstva.

BiH i zapadni Balkan općenito uvijek su imali privilegiran položaj kao region koji može očekivati prijem u EU, ali su koraci koje je BiH napravila bili mali, pa čak i zanemarivi u posljednje vrijeme, navela je Ibrišagić.

Istakla je da postoji opasnost da kada BiH konačno bude spremna za EU, Evropa možda više neće željeti BiH.