Željko Komšić
0

'Evropa ne pokazuje razumijevanje problema s vizama'

FENA
Unutarnji politički faktori u BiH, ali i određeni politički stav pojedinih zemalja Evropske unije doveli su do trenutne situacije kada je u pitanju liberalizacija viznog režima za građane BiH, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.
  • Ne bih volio da cijela ova priča oko liberalizacije viznog režima zamagli suštinu cijelog problema, a to je i politički odnos Evropske unije prema cijelom ovom prostoru i BiH, kazao je Komšić.

Predstavnici Evropske komisije i zemalja EU će reći da to nije tako, ali, naglašava predsjedavajući, "nemojte da time zamaglimo i ono što je naša nesposobnost da uradimo ono što nam je obaveza".

  • Mi nismo, objektivno, ispunili sve uvjete koji su od nas traženi. Kočnice u tom procesu su prevashodno političke, nikakvih tehničkih nema. Kada se spoje ta dva faktora, unutarnji faktor, i određeni politički stav koji dolazi iz Evrope kada je riječ o liberalizaciji viznog režima, dobijete situaciju kakvu imate sada, rekao je Komšić.

Komšić nije želio komentirati stavove pojedinih zemalja EU i unutar same evropske administracije jer to treba pitati njih.

  • Dajte da se orijentiramo na ono što je u našim rukama, da ispunimo ono što se od nas traži, onda možemo reći da je to politika dvostrukih standarda, za koju neću reći da je nema, od pojedinih zemalja, ali i unutar evropske administracije, rekao je on.

O problemu da će praktično samo Bošnjaci biti u opasnosti da budu uskraćeni za slobodu putovanja, Komšić kaže da je zajedno s drugim članovima Predsjedništva BiH razgovarao o tome s izaslanstvom evropske trojke prilikom posjete BiH u aprilu.

U trojci su bili ministri vanjskih poslova Švedske Carl Bildt, Češke Karel Schwarzenberg i Francuske Bernard Kouchner.

  • Oni nisu tad pokazali neko preveliko razumijevanje za ovaj problem. Rečeno im je da se takvom politikom pravi diskriminacija ljudi po etničkoj osnovi u BiH. Po meni nisu pokazali neću reći politički senzibilitet, to u politici ne očekujete, nego jedan normalan ljudski senzibilitet za sve ono što mogu biti posljedice takvog pristupa prije svega Evropske unije, rekao je Komšić.

Sva tri člana Predsjedništva BiH su imala jedinstven stav, ali je odgovor bio dosta hladan, kako kaže Komšić, u smislu: "To je vaš problem".

Na upozorenje da to može proizvesti drugačije posljedice, kao getoizaciju jednog naroda, ali i socijalne posljedice jer mnogi ne mogu sebi priuštiti državljanstva drugih zemalja, članovi Predsjedništva nisu tada naišli na razumijevanje, istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.