|

"Evropa je u ekonomskoj ali i velikoj moralnoj krizi"

"Evropa je u ekonomskoj ali i velikoj moralnoj krizi"
0
F
FENA
1.12.2009. u 12:52
80
komentara
0

dijeljenja
"Evropa je u ekonomskoj ali i velikoj moralnoj krizi" Mustafa Cerić (Foto: Fotoservis)
Zanimljivo, Švicarska je baš na Kurban-bajram odlučila da na muslimanima demonstrira svoju moć, odnosno nemoć u poštivanju ljudskih prava kao temeljne pretpostavke sistema evropskih vrijednosti - riječi su kojima je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić prokomentirao, na zahtjev velikog broja medija, rezultat švicarskog referenduma o zabrani gradnje munara.
Cerić je u izjavi koju prenosi Mina naglasio kako nije opterećen teorijom zavjere, ali smatra zanimljivim "da smo mi autohtoni muslimani u Evropi, Bošnjaci i Albanci, u isto vrijeme na Kurban-bajram primili vijest o tome da smo izvan slobodnog viznog režima u Evropskoj uniji te da su Švicarci na referendumu glasali protiv munare".

- S obzirom da bosanski muslimani imaju iskustvo genocida, koji je tako blizu i tako duboko u njihovom sjećanju, pitanje munare u Švicarskoj je važno, ali je za njih važnije da im se osigura pravo na život u Evropi i pravo na slobodu od straha za budućnost njihove djece. Nažalost, obje poruke, ova iz Bruxellesa da smo manje vrijedni od naših susjeda Srba, Crnogoraca, Makedonaca i Hrvata, i ova iz Švicarske da su naši vjerski i kulturni simboli nepoželjni, nisu ohrabrujuće i ne govore o Evropi u kojoj su svi ljudi i svi narodi jednakopravni i jednako vrijedni poštovanja. Očito, Evropa je ne samo u ekonomskoj već i u velikoj moralnoj krizi. Ako je toga svjesna, onda Evropa umjesto da dalje tone u krizu treba da u evropskim muslimanima vidi partnera za ekonomski i moralni oporavak - izjavio je Cerić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH izrazio je nadu da će Evropa to uskoro shvatiti i vratiti se svojim vlastitim vrijednostima o ljudskim pravima, koja su oko zabrane munare u Švicarskoj i oko osporavanja viznog režima za Bošnjake i Albance u Bruxellesu teško narušena.
Prijavi grešku


Komentari (80)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...