Stav ministarstva
74

Evo zašto je zaustavljena rekonstrukcija tramvajske stanice na Otoci

B. R.
Facebook
Facebook
Modernizacija tramvajske stanice u sarajevskom naselju Otoka je zaustavljena tek nekoliko dana nakon što je počela. Zastupnica Naše stranke (NS) u Skupštini KS Neira Dizdarević je pitala nadležne o do sada poduzetim radovima.

Na pitanje Dizdarević odgovorili su iz Ministarstva saobraćaja KS. Podsjetili su da je rekonstrukcija stanice u smjeru Ilidže zaustavljena nedugo poslije početka pandemije koronavirusa.

Istakli su da je završnu obradu čelične konstrukcije trebala uraditi jedna privatna firma iz Konjica.

"Ona je u jednom momentu prekinula raditi te je došlo i do kašnjenja završne obrade čelične konstrukcije stajališta", objasnili su u resornom ministarstvu.

Tvrde da je urađen glavni projekt sanacije tramvajske pruge i da je u završnoj fazi raspisivanje javnog poziva za izvođenje radova. Potom su naglasili sljedeće:

"Stoga je od izvođača radova na tramvajskom stajalištu 'Otoka - smjer A' zatraženo da izvrši usporedbu projekata nakon čega je konstatovano da cijev odvodnje tramvajske pruge ide ispod stajališta. Razmatranjem novonastale situacije došlo se do zaključka da je potrebno prije izvođenja radova na tramvajskom stajalištu izvršiti polaganje cijevi odvodnje tramvajske pruge kako ne bi došlo do situacije da se tek izgrađeno stajalište treba rušiti radi polaganja cijevi odvodnje tramvajske pruge."

Ministarstvo saobraćaja je istaklo da polaganje ove cijevi nije predviđeno u projektu izgradnje stanice. Zato su, kako su potcrtali, pokrenuli postupak javne nabavke odabira izvođača radova za polaganje cijevi, nakon čega će se nastaviti ostali radovi.

Podsjećamo, rekonstrukcija tramvajske stanice na Otoci je počela krajem februara ove godine. Nekoliko dana poslije je zaustavljena. Stanica bi trebala biti zatvorenog tipa. Planirano je postavljanje videonadzora, pristupnih rampi i elektronskog sistema naplate karti.