Futura provela anketu
17

Evo šta kažu građani o tokovima "zdravstvenog novca" u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

G. Š.
Da su čudni tokovi "zdravstvenog novca" kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanski kanton je općepoznata činjenica, toliko puta potvrđena u revizorskim izvještajima, objavila je Udruga za unaprijeđenje kvalitete života Futura iz Mostara.

"Zašto se građani, osiguranici, pacijenti u HNK ne bore jače i glasnije za svoja prava iz zdravstvenog osiguranja, teško je pitanje", navode iz Future.

Smatraju kako bi jedan od razloga mogao biti to, "da građani nisu svjesni da su oni ključni financijeri zdravstvenog sistem i da imaju puno pravo tražiti pravovremenu i kvalitetnu uslugu".

Zbog toga ih je zanimalo, znaju li građani s koliko novca na godišnjem nivou raspolaže ZZO HNK, kako bi svojim osiguranicima osigurao zdravstvenu uslugu i ostala prava iz zdravstvenog osiguranja.

Tako su aktivisti udruženja za zaštitu potrošača "Futura" iz Mostara zajedno sa web portalom "Prava pacijenata u BiH" proveli anketu među građanima, te dobili zanimljive odgovore.

"Milionski su iznosi", "Znam samo da iznosi dosta, dok od nas uzimaju po 20 KM", neki su od odgovora građana koji su upozorili kako bi bilo bolje, da se racionalnije troši novac s kojim se raspolaže.

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona je u 2022. godini ostvario ukupni prihod u iznosu od 167.830.259 KM, što je 1,89 procenata ili 3.109.259 KM više od iznosa predviđenog Izmjenama i dopunama Finansijskog plana za 2022. godinu (Rebalans II), navodi se u izvještaju ZZO-a HNK.

Prema istom izvještaju, ukupno ostvareni rashodi i kapitalni izdaci ostvareni su u iznosu od 157.953.620 KM što je 4,11 procenat ili 6.767.379 KM niže od sredstava planiranih Izmjenama i dopunama Financijskog plana za 2022. godinu (Rebalans II) .

"Usporede li se ukupni prihodi i ukupni rashodi finansijski rezultat poslovanja Zavoda u 2022. godini je pozitivan u iznosu od 9.876.638 KM", stoji u izvještaju ZZO-a HNK.