Tajno glasanje
11

Evo ko će sjediti u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Ko će iz Hercegovačko-neretvanskog kantona sjediti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH bila je vruća tema unutar političkih subjekata tokom proteklih dana, a danas će definitno odlučiti Skupština tog kantona koja u Mostaru zasjeda u 11 sati.

Iz HNK inače u Dom naroda Parlamenta FBiH ide devet zastupnika i to pet Hrvata, dva Srbina, jedan Bošnjak i jedan Ostali, a tajnim glasanjem o predstavnicima tog kantona 30 zastupnika će tajno glasati za jednu od kandidatskih listi svog naroda.

Evo kako bi izbor novih delegata trebao izgledati prema informacijama kojim raspolaže Klix.ba.

Iz Kluba Bošnjaka iz HNK ide Irma Memiđan, koja je kandidat SDA. Ona će vjerojatno biti izabrana sa šest glasova SDA, dok protukandidat Ismet Lulić može očekivati četiri glasa koliko u Klubu Bošnjaka imaju SDP, NIP, DF i NES. Da bi Lulić ušao u ždrijeb mora se desiti čudo, odnosno da se neko iz SDA odmetne i podrži ga na tajnom glasanju.

Prema našim saznanjima oko izbora kandidata u Klubu Bošnjaka bilo je dosta sukoba jer su na mjesto osim Memiđan iz SDA pretendirali Nedžad Maksumić i Salmir Kaplan koji nije u milosti stranačkog vrha.

U Klubu Srba HDZ, SDA i SDP imaju po jednu zastupnicu ali se na koncu očekuje da sve tri uđu u Dom naroda iako je predviđeno da HNK da dvije delegatkinje iz tog naroda. Zbog manjka u ostalim kantonima u Dom naroda, po svemu sudeći idu Zora Dujmović (HDZ), Dragica Suša (SDA) i Vesna Saradžić (SDP).

Iz Kluba Hrvata ide pet delegata, od kojih će tri sigurna imati HDZ. Među njima će biti Tomislav Martinović i Damir Džeba. Očekuje se da jednog delegata ima HDZ 1990, a za zadnjeg petog bore se HDZ i Vesna Šunjić iz HRS-a.

Iz reda Ostali, kako naš portal doznaje bez velikih dilema bit će izabran SDP-ov zastupnik Arman Zalihić.

Podsjetimo da je novi saziv Skupštine HNK konstituiran 17. novembra, kada je svih 30 zastupnika preuzelo certifikate o dodjeli mandata. Tada su formirani klub Hrvata, za čijeg predsjednika je izabran Damir Džeba (HDZ BiH) te Klub Bošnjaka čiji je predsjednik Džafer Alić (SDA), dok je Klub Srba naveo da će to naknadno učiniti. Alić je tada s Tomislavom Martinovićem (HDZ BiH) izabran u skupštinsko rukovodstvo HNK.