Povodom 50-godišnjice
44

Evo kako bi trebao izgledati dom Mostarskog teatara mladih

G. Š.
Mostarski teatar mladih nakon 47 godina rada bez svojih prostorija je pokrenuo inicijativu za izgradnju prvog vlastitog doma i već ima završen idejni projekt za njegovu izgradnju, potvrdio je za Klix.ba direktor ove ustanove Sead Đulić.

Idejni projekat zgrade Mostarskog teatra mladih je predstavljen na Memorijalnoj sceni 2532 u okviru 47. Mostarskog teatarskog festivala - Festivala autorske poetike.

"Idejni projekt Mostarskog teatra mladih zamisao je studentica treće godine Studija Dizajn interijera na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, kao i predmetne profesorice", ističe Đulić.

Na predmetu Projektovanje 4, kako pojašnjava, studenti su imali priliku obrađivati javne zgrade, s fokusom na objekte kulture, zbog čega su došli na ideju da se pozabave problemom Mostarskog teatra mladih.

Idejni projekat izgradnje eMTeeM-a
Idejni projekat izgradnje eMTeeM-a

Uz pomoć profesorice Senade Demirović Habibija, kako ističe, uspjeli su predstaviti svoju ideju. Tri mlade i ambiciozne studentice, Adna Zlomušica, Nađa Teletović i Erna Vule predstavile su idejni projekt novog objekta Mostarskog teatra mladih, kakav grad na Neretvi, zajedno sa mladim Mostarcima i zaslužuje.

Đulić naglašava kako je želja eMTeeM-a da ovaj projekat krene u realizaciju do pedesetogodišnjice tog kolektiva, kako bi Mostarski teatar mladih koji je uprkos teškim uslovima rada stekao respektabilan status ne samo u Mostaru nego i regiji, taj važni jubilej obilježio na poseban način.

Ideja je, kako je Đulić ranije objasnio za Klix.ba da se napravi veliki multimedijalni objekat u kojem bi bilo prostora za sve dramsko- pedagoške radove, čisto umjetničke i izvođačke, ali i za vizualne umjetnosti, te za sve ono što ima dodira s mladim ljudima i njihovom kreativnošću.

Očekuje da će za realizaciju ovog projekta dobiti podršku Grada Mostar, te smatra kako je poželjna lokacija za teatarski dom u već usvojenom planu izgradnje velikog naselja Sjevernog logora oko mosta, s obzirom da tamo već ima predviđenih kulturnih sadržaja što bi bio idealan okvir, jer se mora razmišljati o Mostaru za narednih 50 godina, a ne za danas.

Mostarski teatar mladih je u 47 godina svoga djelovanja smo 13 scena pravio i koristio ih uvijek u tuđem prostoru, te smatra kako nakon teškog rada i ostvarivanja značajnih rezultata širom regiona zaslužuje da za 50-godišnjicu bar počne graditi svoj vlastiti dom.