Akcija EUFOR-a
0

Evakuisani pripadnici Granične policije i UIO

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Helikopterom EUFOR-a danas su evakuisana četiri pripadnika Granične policije BiH i jedan pripadnik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koji su od 2. februara bili u smjeni na kontrolnoj tački Borje na koju je u zimskom periodu izmješten granični prelaz Vitine, oko 40 kilometara od Foče.

Policijski službenici Granične policije BiH i službenik Uprave za indirektno oporezivanje boravili su šest dana u radnom kontejneru u kome je povremeno nestajalo struje, na oko hiljadu metara nadmorske visine, okruženi snježnim nanosima većim od metra.

Iz granične policije BiH i UIO BiH saopšteno je da su, u međuvremenu, u čišćenju snijega pomagali lokalnom stanovništvu u dvije kuće udaljene oko 500 metara od radnog kontejnera koje im je, u znak zahvalnosti, dalo nešto osnovnih životnih namirnica. 

Pripadnici Granične policije BiH i UIO BiH su u dobrom zdravstvenom stanju evakuisani u Foču. 

Granična policija BiH i Uprava za indirektno oporezivanje posebno  zahvaljuju Ministarstvu bezbjednosti BiH - Sektoru za zaštitu i spašavanje Operativno-komunikacijskog centra 112 i komandantu EUFOR-a u BiH Robertu Brigeru za pruženu  pomoći u evakuaciji njihovih  službenika.