Četvrti kongres
0

Đevad Hadžić izabran za predsjednika SSVOONK-a BiH

FENA
Na Četvrtom kongresu Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONKBiH) održanom danas u Sarajevu za predsjednika ovog sindikata izabran je Đevad Hadžić, profesor informatike u Stručnoj industrijskoj školi iz Zenice.

Sudionici skupa, koji je imao karakter izborno-izvještajne skupštine, sumirali su rezultate četverogodinjeg djelovanja te pozitivnim ocijenili angažman dosadašnje predsjednice SSVOONK BiH Dženane Tanović-Hamzić.

Na kongresu je bilo riječi o statusu djelatnika u srednjem i visokom obrazovanju, te ocijenjeno kako se radilo u teškim okolnostima u kojima su ugrožena elementarna prava zaposlenika.

Kako je istaknuto, Sindikat je uspio putem suda vratiti kolektivni ugovor o srednjem obrazovanju iz 2000. godine i time dokazati da niko nema pravo da jednostrano raskida kolektivne ugovore.

Istovremeno, konstatirano je kako je aranžman s MMF-om uglavnom išao 'preko leđa' prosvjetnih, naučnih i kulturnih djelatnika koji su podnijeli veliki teret borbe protiv smanjenja plaća.

Osim predsjednika, delegati kongresa izabrali su članove Glavnog odbora, Statutarne komisije, te Suda časti.

  • SSVOONKBiH će zasigurno istrajati u zaštiti prava svojih članova i u narednom periodu kada predstoje izbori jasno će dati do znanja da se uposlenici ne mogu ponižavati - poručili su sindikalni aktivisti.