BiH
0

EUSR pokrenuo kampanju povodom 50. godišnjice od potpisivanja Rimskog sporazuma

FENA
Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) pokrenuo je informativnu kampanju povodom 50. godišnjice od potpisivanja Rimskog sporazuma kojim su postavljeni temelji za današnju EU, a koja se obilježava 25. marta.

Riječ je o kampanji, koja je predstavljena u isto vrijeme u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru i naglašava paralele između historijskog iskustva zemalja članica EU i izazova s kojima se susreće BiH.

Sastoji se od televizijskih i radiospotova, novinskih oglasa, bilborda i "city light" plakata, a bit će realizirana od 23. marta do 31. maja.

Kako je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao direktor komunikacija Ureda specijalnog predstavnika EU Chris Bennett, poruka ove kampanje predstavlja stvarnost u BiH danas.

U 12. godini mira nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, BiH je na pragu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, što je početak procesa koji vodi ka punopravnom članstvu u EU.

-Sve što je potrebno da bi BiH došla u tu fazu je dogovor između političkih lidera o nekoliko ključnih reformi, uključujući reformu policije, naglasio je Bennett.

Istakao je kako lideri ove zemlje da bi izgradili bolju budućnost za nove generacije moraju ostaviti po strani razlike, na isti način na koji su to 1957. godine uradili lideri prvih šest zemalja članica EU.

Stoga je i poruka ove kampanje da djeca u BiH zaslužuju šansu da odrastaju bez straha od sukoba, te da imaju iste mogućnosti kao djeca u drugim evropskim zemljama.

Ured specijalnog predstavnika EU predstavio je i obrazovne plakate za učenike širom BiH, a koji je pregled EU po historijskim etapama. Na plakatu je predstavljeno 25 najvažnijih događaja u procesu evropskih integracija od Drugog svjetskog rata do danas.

Ovi plakati putem ministarstava obrazovanja u BiH bit će distribuirani u 300 bh. srednjih škola kako bi se srednjoškolcima omogućilo da nauče više o nastanku Evropske unije.