RS opstruira prijem BiH
10

Eurotransplant ignorirao upit da li u članstvo može primiti entitet

B. T.
Broj transplantacija u BiH vrlo nizak (Shutterstock)
Broj transplantacija u BiH vrlo nizak (Shutterstock)
Eurotransplant nije ragirao na upit Ministarstva civilnih poslova BiH o tome da li je moguće da član ove organizacije za doniranje i dodjeljivanje organa postane bh. entitet. Takav upit je svojevremeno upućen jer RS ignorira pokušaje da država postane članica.
Navedeno je to u odgovoru Vijeća ministara BiH na pitanje Saše Magazinovića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji se interesirao za to koje aktivnosti su poduzete, koji su problemi, opstrukcije….

Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva civilnih polsova BiH odgovorilo Magazinoviću da je poznato kako Eurotransplant u članstvo prima isključivo države, ali da oblast transplantacije nije uređena na nivou BiH, već, kao i ostali segmenti zdravstva, na nivou entiteta.

Objasnili su da za prijem BiH mora ispuniti čitav niz preduslova, uključujući jasan sistem upravljanja i koordinacije, jedinstvena zakonska rješenja, akreditaciju transplantacijskih centara… Pored toga, stopa doniranja organa u trenutku punopravnog članstva mora biti iznad 10 na milion stanovnika, a BiH je trenutno dosta ispod tog nivoa.

Predstavnici RS-a ne dolaze i ne odgovaraju na urgencije

Iz Vijeća ministara BiH podsjećaju da je inicijativa za pristupanje BiH pokrenuta 2010. godine, kada je Konferencija ministara za oblast zdravstva u BiH na sastanku u Banjoj Luci donijela zaključak da se formira Radna grupa za izradu plana pristupanja BiH Eurotransplantu.

U sastav grupe tada su ušli ljekari Damir Aganović (KCUS), Mithat Tabaković (UKC Tuzla), Milan Skrobić (Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS), Andreja Subotić-Popović (Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS), Anđa Nikolć (Bolnica Brčko distrikta), Fikret Helać (Bolnica Brčko distrikta) i Šerif Godinjak (Ministarstvo civilnih poslova BiH).

"Nakon uspostavljanja radne grupe, u februaru 2011. godine, svim članovima je na razmatranje dostavljen početni radni dokument, koji sadrži glavne informacije i preduvjete koje Eurotransplant postavlja pred nove zemlje članice. Radna grupa je razmatrala niz otvorenih pitanja na koja je neophodno odgovoriti i korake koje treba napraviti da bi se uopće rnoglo na kvalitetan način početi govoriti o aktivnostima BiH za pokretanje procedure pristupanja. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Republike Srpske, niti su dostavili bilo kakve inpute", objasnili su iz Vijeća ministara BiH.

Na osnovu svega, Radna grupa je iznijela stav da se ovoj temi treba pristupiti na ozbiljan i sistematičan način i da je, prije svega, neophodna zvanična saglasnost i spremnost svih nadležnih institucija u BiH da se uđe u process pristupanja. Tada je zaključeno i da treba uspostaviti zvaničnu komunikaciju na državnom nivou (nivo ministara) s Eurotransplantom, radi definiranja pisma namjere i daljnjih koraka. Između ostalog, zaključeno je i da na državnom nivou treba uspostaviti ured za transplanatacijsku medicinu, kako je to urađeno u susjednim zemljama... BiH, naime, bez tih uslova ne može postati članica, a stav članova Radne grupe je da se bez toga uopće ne može pristupiti daljnjoj elaboraciji inicijative.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, i nakon više urgencija i intervencija upućenih iz Ministarstva civilnih poslova BiH, nije nikada iznijelo svoj stav o ovoj inicijativi te zbog toga nisu poduzimane daljnje aktivnosti", objasnili su iz Vijeća ministara BiH.

Kako su dodali, Konferencija za oblast zdravstva u BiH je na sastanku održanom 2017. godine u Mostaru upoznata o inicijativi Federalnog ministarstva zdravstva o pristupanju BiH Eurotransplantu. Tada je zaključeno da treba organizirati sastanke s predstavnicima te organizacije.

Pacijenti spas traže van granica BiH

"S obzirom na to da je za proces pregovora s predstavnicima Eurotransplanta potrebna prethodna saglasnost i spremnost svih nadležnih institucija u BiH, a imajući u vidu prijedlog o samostalnom pristupanju entiteta Eurotransplantu, koji je iznesen na sastanku konferencije, Ministarstvo civilnih poslova BiH je putem elektronske pošte uputilo upit Eurotransplantu o tome da li je moguće da članovi postanu entiteti, iako je u procesu prisrupanja jasno dato do znanja da članice postaju isključivo države. Do danas nije bilo reakcije Eurotransplanta", zaključuje se u odgovoru.

Podsjetimo, za ovo vrijeme broj transplantacija u BiH je izuzetno nizak te oni koji moraju na transplantaciju gotovo da su prepušteni sami sebi. I kada uspiju pronaći donora i novac, spas traže van granica BiH.