{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Europske računarske diplome uručene za 128 državnih službenika zaposlenih u institucijama BiH

F
11.1.2007. u 13:01
10
0
Europske računarske diplome uručene za 128 državnih službenika zaposlenih u institucijama BiH
10
Europske računarske diplome uručene za 128 državnih službenika zaposlenih u institucijama BiH
Za 128 državnih službenika koji su zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine svečano su danas u Sarajevu uručene europske računarske diplome o poznavanju rada na računaru - European computer driving licence (ECDL) i posebne iskaznice, nakon što su završili četveromjesečnu obuku u obrazovanju za rad na računaru.
Na početku svečane dodjele direktor Agencije za državnu službu Jakob Finci kazao je da je ta institucija, u suradnji s Misijom Europske unije u BiH i UNDP-om, zaključila kako je taj način obrazovanja za informacione tehnologije (IT) neophodan za državne službenike BiH, pogotovo imajući u vidu perspektivu pridruživanja ove države Europskoj uniji i ostalim euroatlantskim integracijama.

Ova obuka u radu na računaru počela je 2006. godine. Do sada je uspješno obučeno više od 300 bh. državnih službenika. Projekt će trajati do 2008. godine. Očekuje se da još nekoliko stotina državnih službenika prođe kroz ovaj vid obrazovanja, koji se, prema Fincijevim riječima, smatra jako važnim i usklađenim s državnom strategijom za razvoj informatičkog društva i strategijom za reformu javne uprave. Riječ je o dva aktuelna projekta u BiH.

Implementator obuke državnih službenika je Centar za kompjutersku edukaciju - CCED. Direktor CCED-a Amir Mulalić, kazao je da će se, pored ECDL obuke za više od 700 državnih službenika, do kraja januara završiti specijalistička obuka za IT profesionalce i zaposlenike u državnim institucijama.

Na svečanosti je predstavljena knjiga za ECDL. Njeni autori su Emir Memišević te Muris i Ehlimana Hadžimejlić.

ECDL je najpopularniji globalni svjetski standard za dokazivanje osposobljenosti rada na računaru. Ovu diplomu je do sada steklo više od četiri miliona ljudi širom svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: