BiH
2

Europol na tragu cyber kriminalne grupe DD4BC iz BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policija je pronašla osobe odgovorne za niz iznuđivačkih online napada koji se u dešavali diljem svijeta u proteklih 18 mjeseci.

Akcija Plejade, koja je bila zajednička akcija policijskih snaga diljem svijeta, rezultirala je hapšenjem "glavne mete" i privođenjem još jednog osumnjičenog, saopćeno je iz Europola.

Napade na web servere, koje je počinila je grupa koja se zove DD4BC (Distributed DoS for Bitcoin), prate mailovi koje grupa pošalje, a u kojima upozorava da će intenzivirati cyber napad ako ne uplate određeni iznos u bitcoinu - virtuelnoj valuti.

Napadači koji koriste ime DD4BC imali su za mete velike i male kompanije, ali i e-mail adrese objavljene nakon skandala s internetskom stranicom Ashley Madison.

Vrijeme izvršenja napada sugeriše da ko god je stajao iza njih nalazio se u Evropi, a gramatika i pravopis ukazivali su na nekoga kome engleski nije maternji jezik, navodi kompanija Neustar Engineering koja je analizirala napade.

Odjel britanske policije za cyber kriminal došao je na isti zaključak, navodeći da se ključni članovi organizacije nalaze u Bosni i Hercegovini.

Policija u BiH, u saradnji s policijom iz Austrije, Njemačke i Britanije, izvela je zajedničku akciju 15. i 16. decembra, uhapsivši jednog osumnjičenog, dok je drugog privela nakon niza pretresa.

Europol je poslao tim policajaca u sklopu akcije, a dao je istražiteljima pristup forenzičkim alatima i bazama podataka.

Akciju su podržale vlasti u Australiji, Francuskoj, Japanu, Rumuniji i Švicarskoj. Interpol, američki FBI i američka Tajna služba također su pomogle u kooridinisanju operacije, saopćio je Europol.