Zašto Brisel šuti
11

Euroactiv: "Non paper" je kao Rorschachova mrlja, svako u njemu vidi ono što želi

R. D.
Akt koji je nominovan kao Janšin (Foto: EPA-EFE)
Akt koji je nominovan kao Janšin (Foto: EPA-EFE)
Profesor na Centralnoevropskom univerzitetu Marko Prelec smatra da je "non paper" koji je Briselu navodno dostavio slovenski premijer Janez Janša, a u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, neka vrsta Rorschachove mrlje na kojoj onaj koji je gleda vidi ono što želi.

"Reakcije možda više govore o onima koji reaguju nego o samom navodnom non paperu", rekao je Prelec izražavajući sumnju u porjeklo samog dokumenta, donosi danas portal Euroactiv.

On smatra da bi pomoglo kada bi EU zauzela čvršći stav prema tom papiru.

Euroactiv kaže kako vodeće evropske institucije nisu željele da komentarišu ili potvrde postojanje "non papera" koji se pojavio prošle sedmice.

"Širokogrudo tumačenje je da Brisel i neke članice nisu sigurne da li je pametno jednostavno pokušati poreći vjerodostojnost 'non papera' tako što ga neće komentarisati ili izaći i osuditi ga. Mislim da je u ovom trenutku vjerovatno najbolje da se to osudi", rekao je Prelec.

Prelec, nekadašnji predstavnik Međunarodne krizne grupe za Balkan, rekao je da "non paper" treba gledati u kontekstu splašnjavanja procesa proširenja koji je izgubio zamah nakon što je Hrvatska ušla u EU 2013. godine.

"Ljudi govore o proširenju koje je u osnovi gotovo, o onom pogledu koji je prije nekoliko godina bio apsolutno krivovjerje… Bila je to nezamisliva stvar koja je sada zamisliva, a za neke i vjerovatna", rekao je Prelec.

Engjellushe Morina iz think-tanka Evropskog vijeća za međunarodnu politiku kaže kako već dugo reputacija EU u regionu nije bila toliko slaba kao sada. Ona kaže kako je "non paper" signal za EU da treba da nađe osnove za ujednačavanje stava prema Zapadnom Balkanu jer neke članice EU imaju različita mišljenja i različite ideje.