BiH
0

EURED osigurala 3,8 miliona eura za podršku turizmu u BiH

FENA
Razvojna agencija Europske unije (EURED) osigurala je 3,8 miliona eura za potporu turizmu, malim i srednjim poduzećima u BiH.

Tim povodom vođa tima EURED-a Gerard Ennis pozvao je danas u Mostaru male i srednje poduzetnike iz BiH da svoje prijedloge projekata iz turizma dostave najkasnije do 6. novembra ove godine kako bi grant potporu tim projektima mogli očekivati početkom sljedeće godine.

On je podsjetio da je do sada za područje BiH EURED u pet poziva financirao 48 projekata u vrijednosti od 7 miliona eura.

Direktor Razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH) Ivan Jurilj pojasnio je da je poziv podijeljen u 3 lota.

Po njegovim riječima, prvi se odnosi na pokrivanje BiH jedinstvenom mrežom putokaza za turistička odredišta za što je osiguran 1 milion eura bespovratnih sredstava.

Iz drugoga lota financirat će se projekti u BiH kojima će se promovirati projekti iz oblasti turizma i maksimalni grantovi su 300.000 eura po projektu, a od 1,4 miliona eura koliko je bespovratnih sredstava osigurano za tu privrednu granu, kazao je Jurilj.

Isto toliko sredstava osigurano je za treći lot kojima će se finansirati prijedlozi za povećanje kvalitete i dostupnosti poslovne infrastrukture malih i srednjih poduzeća gdje će također na raspolaganju biti grantovi u maksimalnom iznosu od po 300.000 eura po projektu.