BiH
0

EUPM zgrožen huliganstvom u Širokom Brijegu

FENA
Policijska misija Evropske unije (EUPM) naoštrije osuđuje jučerašnje huliganstvo navijača u Širokom Brijegu.

Naglasivši da je u izljevu namjernog i bezumnog nasilja, koje se dogodilo prije početka utakmice, ubijena jedna osoba, dok su desetine policajaca i navijača povrijeđene, neki i ozbiljno, EUPM je u saopćenju za javnost izrazio "zgroženost" nasiljem i huliganstvom navijača koji su se jučer sukobili s policijom u Širokom Brijegu.

Taj incident je, navedeno je, imao najtragičnije posljedice.

"Svi smo ožalošćeni zbog gubitka jednog mladog života. Apelujemo na građane da ostanu mirni. Podržavamo domaće vlasti u njihovoj istrazi o tome šta se zaista desilo. Rezultat treba da utvrdi ne samo uzroke smrti i brojnih povreda nego i da predloži načine sprječavanja ovakvog nasilja u budućnosti", izjavio je šef EUPM-a, policijski komesar Stefan Feller, apelujući na vlasti da donesu relevantne zakone, kao što je Zakon o sprječavanju nasilja na sportskim događajima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona provodi opsežnu i detaljnu istragu, koju EUPM pomno prati.

U saopćenju je naglašeno da je EUPM svjestan izazova koje pred policiju stavljaju naoružane navijačke grupe te da podržava pouke proizašle iz ovog slučaja i spreman je pružiti sve potrebne savjete.