BiH
0

EUPM -TIBiH: Najavljen razgovor o poboljšanju radne etike

FENA
Šef Policijske misije Evropske unije (EUPM) brigadni general Vincenzo Coppola i direktor organizacije Transparency International BiH Boris Divjak razgovarat će 10. decembra u Sarajevu o strategijama za jačanje odgovornosti u radu policije koje bi trebalo da rezultiraju poboljšanjem radne etike i profesionalizma bosanskohercegovačkih agencija za provođenje zakona, saopćeno je danas.

General Coppola će potvrditi kontinuiranu podršku EUPM-a policijskim agencijama u izradi i primjeni antikorupcijskih strategija, namijenjenih za jačanje transparentnosti, izjednačenog pristupa i policijskog integriteta.

Bit će riječi o uspostavljanju uže suradnje između Policijske misije Evropske unije i Transparency Internationala, s obzirom na to da će EUPM u svom produženom mandatu zadržati ulogu u jačanju policijske odgovornosti.

Uvažavajući činjenicu da se 10. decembar u svijetu obilježava kao Međunarodi dan borbe protiv korupcije, ovaj datum će i u BiH biti obilježen promocijom antikorupcijskih akcija lokalnih institucija koje predstavljaju važan dio ostalih reformskih procesa u državi.