BiH
0

EUPM: Političari u BiH sada moraju pažljivo pročitati izvještaj Direkcije za reformu policije

FENA
Izvještaj Direkcije za reformu policije predstavlja osnovu za postizanje napretka na polju implementacije reforme policije i to na način koji je prihvatljiv za sve, stav je Evropske policijske misije (EUPM) u BiH.

Glasnogovornica EUPM-a Monja Koluder izjavila je FENI kako je tehnička uloga koju je EUPM imao u radu Direkcije okončana kada je izvještaj zvanično verificiran i proslijeđen Vijeću ministara BiH.

Sljedeća faza ove reforme, prema političkom sporazumu od 5. oktobra 2005. godine, predviđa usvajanje plana implementacije kroz institucije vlade i parlamenta.

-Ovo znači da političari u BiH sada moraju pažljivo pročitati izvještaj i iznaći rješenja koja su u skladu sa tri principa Evropske unije, istaknula je Koluder.

Ona dodaje da su svi politički pregovori u okvirima tri principa EU dobrodošli, ali pod uvjetom da i građani i političari prvo pažljivo pregledaju i shvate izvještaj prije nego daju bilo kakve zaključke.

U EUPM-u izražavaju uvjerenje da će politički lideri u BiH pronaći način da se usaglase o daljnjem provođenju ove suštinske reforme.