Kees Klompenhouwer
0

EUPM ostaje u BiH još dvije godine

FENA
Šef civilnih operacija u okviru sigurnosne i odbrambene politike Evropske unije Kees Klompenhouwer izjavio je u četvrtak u Banjoj Luci da će Policijska misija EU-a (EUPM) ostati u BiH još dvije godine, što je dokaz nastavka snažne podrške koju EU pruža našoj zemlji.

Klompenhouwer je nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Stanislavom Čađo izjavio novinarima da će EUPM svoj mandat, između ostalog, usredotočiti na podršku u borbi protiv organiziranog kriminala.

„Mnogo je postignuto do sada“, ističe Klompenhouwer i kao primjer navodi nedavne uspješne policijske operacije protiv trgovine drogom. To govori, ističe on, da smo na dobrom putu.

Na sasntaku je dogovorena daljnja partnerska saradnja i rad na borbi protiv organiziranog kriminala kako tu borbu učiniti još uspješnijom.

„Funkcionalni pravni sistem zahtijeva sistemsku saradnju, koordinaciju i stalnu razmjenu informacija između policije, tužilaštva, sudova na svim nivoima. Želimo da ove institucije rade zajedno na postizanju tog cilja na pragmatičan način. Mi smo spremni za takvu saradnju“, istaknuo je Klompenhouwer.

To će, zaključio je, učiniti BiH i Evropu sigurnijim mjestom.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo izrazio je spremnost za daljnju saradnju sa EUPM-om, posebno u kreiranju ambijenta za borbu protiv organiziranog kriminala.

Dosadašnju saradnju sa EUPM-om ocijenio je veoma dobrom.

Ni Klompenhouwer ni Čađo nisu željeli komentirati današnje hapšenje Petra Čivčića, zaposlenog u Stanici javne sigurnosti Prijedor, osumnjičenog da je učestvovao u ratnom zločinu nad logorašima prijedorskih logora na Korićanskim stijenama.

Pripadnici Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, pored Čivčića, uhapsili i Branka Topolu, po zanimanju limara, koji se također sumnjiči za zločin na Korićanskim stijenama, na kojima je 21. augusta 1992. godine ubijeno 200 prijedorskih logoraša nesrpske nacionalnosti.

Čađo je kratko rekao da „nema potpunu informaciju o tome“, dodajući da je Tužilaštvo BiH zahtjevalo da se u vezi s tim ne daju „nikakve izjave“.

I povodom činjenice da je uhapšen aktivni policajac MUPRS-a, on je rekao da će sutra o tome imati „odgovarajući stav“.