BiH
0

EUPM i policijske agencije zajedno protiv korupcije

Sarajevo-x.com
Policijska misija EU i policijske agencije u BiH pokrenule su danas u Plavoj sali Parlamenta BiH javnu kampanju borbe protiv korupcije širom države. Pod sloganom "Korupcija ti uzima sve", kampanja ima za cilj da dodatno edukuje građane o oblicima korupcije i objasni načine za njeno suzbijanje.

Događaju su prisustvovali komesar EUPM-a Stefan Feller, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, minister unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, direktor policije RS Uroš Pena, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirko Lujić i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Muhidin Alić.

Ministar Krešić je naglasio da je “borba protiv korupcije jedan od najvažnijih elemenata za stabilnost i prosperitet našeg društva. Korupciju je jednostavno definisati, ali je borba protiv korupcije vrlo kompleksna. Ona treba biti sveobuhvatna, pa je svaki pojedinac odgovoran za borbu protiv korupcije. ”

Kampanja je otvorena parlamentarnom sjednicom na kojoj je odabrana grupa srednjoškolaca diskutovala o pitanju korupcije i odlučivala o tome da li da usvoji Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije. Učenici su se jednoglasno dogovorili da zakon usvoje.

Na događaju su predstavljeni i medijski elementi kampanje. Prisutnima je prikazan i televizijski spot kao dio sveobuhvatne medijske komunikacije unutar ove kampanje. "Korupcija ti uzima sve" će trajati dva mjeseca, do kraja januara 2010.

Komesar EUPM-a Feler zaključio je događaj riječima: “Svi mi želimo da živimo u društvu koje ne počiva samo na mogućnostima nekolicine moćnika. U takvom društvu je korupcija kao kancer. Morate preduzeti inicijativu i prihvatiti odgovornost ozbiljnog shvatanja borbe protiv korupcije. Danas ste to počeli i to je nešto što će biti značajno, presudno, za ovo drušvo još dugi niz godina.”