Upravljanje krizom
0

Eugenio Ambrosi iz IOM-a: Potrebna su dugoročna rješenja za migrante

N. C.
Šef osoblja IOM-a Eugenio Ambrosi (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šef osoblja IOM-a Eugenio Ambrosi (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šef osoblja IOM-a Eugenio Ambrosi pojasnio je detalje svoje posjete Bosni i Hercegovini, kao i planove vezane za pružanje humanitarnog odgovora, kao i druge dugoročne mjere za podršku BiH u upravljanju migracijama.

Ambrosi je posjetio Bihać, kamp Lipa, Boriće i tranzitne centre zajedno s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, a potom su došli u Sarajevo, gdje su održali nekoliko dobrih sastanaka na raznim nivoima.

Ovo je prvi put da IOM dolazi u zemlju s posjetom ovako visokog nivoa kako bi još jednom potvrdio svoj angažman i podršku vladi.

"Razlog moje posjete je dvojak, s jedne strane da steknem direktni utisak o aktivnostima koje IOM provodi zajedno s partnerima iz UN-a, vlasti i sektora nevladinih organizacija kao odgovor migracijskim tokovima. Drugi razlog je da se sastanem s vlastima i da kroz svoje prisustvo, neko ko dolazi iz kabineta generalnog direktora, još jednom potvrdim vlastima naš interes i našu spremnost da pojačamo saradnju za potrbe upravljanja migracijama u BiH. Također, želim da se poveća nivo saradnje i podrške koju IOM već pruža vlastima na općinskom, kantonalnom i državnom nivou", kazao je Ambrosi.

Nastavlja da mu je drago da vidi unapređenje privremenog smještaja u Lipi, kao i napredak radova na izgradnji stalnog centra u Lipi, koji bi prema ministrovim riječima trebali biti završeni za nekoliko sedmica.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Razgovori s vlastima uglavnom su se fokusirali na niz specifičnih stvari. Prva stvar je humanitarni odgovor na migracijske tokove kroz BiH, koji se mora nastaviti jer su potrebe ljudi još uvijek prisutne, ali trebamo početi planirati i pripremati se za jedan sveobuhvatan i jedan holističan sistem upravljanja migracijskim tokovima u ovoj zemlji", dodao je.

Ambrosi ističe da treba početi razmatrati dugoročnija rješenja, a ne samo privremeni smještaj grupa migranata koji su sada trenutno ovdje.

"Dugoročnija rješenja će se ticati mogućnosti dobrovoljnog vraćanja u zemlje porijekla, zatim spajanje porodica gdje je to moguće kod osoba koje imaju članove koji imaju zakonit boravak u zemljama Evrope", kazao je.

Dodao je da IOM želi pojačati angažman lokalnim zajednicama koje su domaćini grupama migranata, naglašavajući važnost uključivanja lokanih zajednica, ne samo vlasti, već građana koji žive u tim zajednicama kako bi se smanio pritisak u društvu.