{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EUFOR želi da se kontrola pokreta oružja i municije preda bh. vlastima

F
30.10.2007. u 14:11
0
0
EUFOR želi da se kontrola pokreta oružja i municije preda bh. vlastima
0
EUFOR želi da se kontrola pokreta oružja i municije preda bh. vlastima
Foto: AP
Zapovjednik EUFOR-a admiral Hans Jochen Witthauer u ponedjeljak se u kampu Butmir sastao s ministrom sigurnosti i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Tarikom Sadovićem da bi raspravljali o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i potrebi da sve strane poštuju Dejtonski mirovni sporazum.
Kazao je da su se dvojica sagovornika složila da, uprkos trenutnoj političkoj krizi, mirno i sigurno okruženje u BiH nije ugroženo.Također je raspravljano o pitanjima koja se tiču trenutnog mandata EUFOR-a da nadzire kontrolu pokreta naoružanja i municije u zemlji.

"Zapovjednik EUFOR-a je istaknuo da su trenutne funkcionalne kontrole od vitalnog značaja za osiguranje mirnog i sigurnog okruženja. EUFOR želi da preda tu dužnost centralnim vlastima u zemlji i podržava sve političke stranke koje nastoje da se usvoji nužno zakonodavstvo", izjavio je Fielder.

On je naglasio da EUFOR još smatra da je nekontrolirano prisustvo oružja i municije i dalje ozbiljan problem u BiH. Provedba mira na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma zahtijeva centralnu vlast, a to je trenutno EUFOR, da nadzire pokrete svih civila koji posjeduju oružje i municiju u BiH, dodao je Fielder.

Saopćio je da je saradnja između bh. vlasti i EUFOR-a imala značajan rezultat prošle sedmice, kada je EUFOR pronašao značajno nelegalno skladište oružja i potom ga predao lokalnim policijskim vlastima.

"Ponovo naglašavam da je lokalno rukovođenje vodeći princip. Moj cilj je osigurati kontroliranu primopredaju funkcija EUFOR-a na relevantne bh. vlasti", naveo je Fielder riječi generala Witthauera upućene ministru Sadoviću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: