BiH
0

EUFOR završio pretragu Šarovićeve kuće

FENA
Snage Evropske unije izvršile su jutros oko šest sati, na zahtjev Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, pretres prostorija bivšeg predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića u Lukavici, s ciljem pronalaska materijala ili informacija koje bi mogle pomoći Tribunalu u potrazi i hvatanju osoba optuženih za ratne zločine.

Operacija je izvedena uz podršku NATO štaba u Sarajevu i uz blisku koordinaciju sa MKSJ-om.

Pravni osnov operacije je mandat MKSJ-a, EUFOR-a i NATO-a u skladu s odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini.

Smatra se da je Mirko Šarović povezan sa mrežom koja pruža podršku Radovanu Karadžiću.

MUP Republike Srpske je bio obaviješten o ovoj operaciji i pružio značajnu podršku.

Iz EUFOR-a podsjećaju da svako ko pruži informaciju koja dovede do hapšenja ili osuđivanja osba koje je MKSJ optužio za ratne zločine, u bilo kojoj zemlji, može dobiti nagradu. Za Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića ili Stojana Župljanina se može isplatiti nagrada do 4,1 milion eura ili 8,5 miliona KM.

Osobe koje imaju takve informacije trebaju ih dostaviti pozivom na broj 065 516 674 ako zovu iz BiH, odnosno 00 387 65 516 674 ako zovu izvan BiH ili poslati elektronskom poštom na email: [email protected].