BiH
0

EUFOR: Završen "Projekt brzog učinka"

FENA
Foto: Arhiva
Foto: Arhiva
Italijanska Jedinica za civilno-vojnu saradnju EUFOR-a upriličila je danas svečanost povodom završetka "Projekta brzog učinka" čiji je cilj podrška razvoju obrazovnog sistema u Konjicu.

Predstavnici ove jedinice i Općine Konjic otvorili su danas obnovljeni dio Druge osnovne škole u Konjicu. Realizacijom ovog projekta koji je trajao četiri mjeseca, školski kapaciteti su uvećani za 180 mjesta u tri nove učionice.

U svom obraćanju zamjenik komandanta EUFOR-a i visoki italijanski predstavnik, brigadni general De Cicco rekao je da je italijanska Jedinica za civilno-vojnu saradnju u toku protekle decenije učestvovala u realizaciji nekoliko projekata brzog učinka u sektoru obrazovanja a u okviru procesa izgradnje institucija u kojima su bile uključene sve lokalne vlasti.

De Cicco je istakao i da "svi organi vlasti u BiH trebaju nastaviti raditi na integracijskim procesima s istom ustrajnošću kao što su to činili i do sada imajući pritom na umu da je poštivanje različitosti oduvijek predstavljalo jedini put ka postizanju mira i prosperiteta".

Italijanska jedinica za civilno-vojnu saradnju, koja je u BiH angažirana u okviru NATO-a i EUFOR-a od 1997. godine, završava svoju misiju krajem januara 2008. godine.

U obnovu 26 škola u BiH uloženo je preko 2,3 miliona eura iz italijanskih i EU fondova, saopćeno je.