Banja Luka
0

EUFOR traži informacije o skrivanju Mladića

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Pripadnici EUFOR-a provode akciju pretresa objekata Duška Todića s ciljem pronalaženja informacija koje bi mogle dovesti do haškog optuženika Ratka Mladića, potvrdio je danas glasnogovornik EUFOR-a Pat O'Callaghan.

Operacija se provodi na zahtjev Haškog tribunala i, kako je rekao, ukućani u potpunosti sarađuju sa pripadnicima EUFOR-a.

Duško Todić je bivši bivši vojni saradnik generala Ratka Mladića, odnosno bivši oficir kontraobavještajne grupe Generalštaba nekadašnje Vojske RS-a.

Glasnogovornik EUFOR-a je potvrdio da je cilj operacije sam Duško Todić te da je EUFOR „svjestan“ da su se do nedavno u čitavom prizemlju njegove kuće nalazile prostorije zaštitarske firme "Alfa Securiry“.

"Mada smo svjesni toga da se u njegovoj firmi nalazila zaštitarska firma naš cilj je sam Duško Todić“, pojasnio je on.

U dosadašnjem pretresu, koji još traje, izuzeti su i označeni određeni materijali, kao što su računari, telefonski imenici i mobiteli, te druga korespodencija koja može poslužiti da se uspostavi veza između Todića i Mladića.

Todić se sa porodicom nalazi u kući koja je predmet pretresa i sa njim će obaviti razgovor predstavnici Haškog tribunala.

U akciji učestvuje veći broj pripadnika EUFOR-a i jedan broj vojnika NATO snaga sa dugim cijevima.

Ispred kuće u banjalučkom naselju Mejdan je više EUFOR-ovih vozila.

Inače, pomoć u akciji daje i MUPRS-a.

Jutrošnja opreracija EUFOR-a, koja je počela oko 04.00 sati, je dio širih regionalnih aktivnosti, koje imaju za cilj da se otkrije finansijska ili druga logistička mreža osoba koje pomažu optuženicima za ratne zločine da budu na slobodi.