|

EUFOR: Puna operativna sposobnost Štaba poboljšane integrirane policijske jedinice

EUFOR: Puna operativna sposobnost Štaba poboljšane integrirane policijske jedinice
0
F
FENA
14.12.2007. u 15:55
0
komentara
0

dijeljenja
EUFOR: Puna operativna sposobnost Štaba poboljšane integrirane policijske jedinice
Snage Evropske unije (EUFOR) u petak su u kampu Butmir svečano obilježile dostizanje pune operativne sposobnosti Štaba poboljšane Integrirane policijske jedinice (IPU) u koji je stiglo osoblje iz Evropske žandarmerije (European Gendarmerie Force – EGF), saopćeno je iz EUFOR-a.
Evropska žandarmerija je multinacionalnog karaktera, a sačinjavaju je holandske, francuske, talijanske, portugalske i španske policijske snage s vojnim statusom.

Cilj Žandarmerije je ojačati sposobnosti međunarodne zajednice u zadacima policijskog karaktera.

Osim već spomenutih pet zemalja članica Žandarmerije, Mađarska, Rumunija i Turska također učestvuju u Integriranoj policijskoj jednici sa svojim ljudstvom i opremom neophodnom za izvođenje zadataka.

Ceremoniju je predvodio komandant EUFOR-a generalmajor Villalain, zajedno s komandantom IPU-a pukovnikom Giovannijem Pietrom Barbanom.

Među gostima su bili generalpukovnik Menze Beuvig, komandant Evropske žandarmerije, brigadni general Vincenzo Coppola, šef Misije EUPM-a, i brojni drugi predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Kao ključni resurs EUFOR-a, primarna uloga IPU-a je prikupljanje informacija i prevencija. Ova jedinica će nastaviti doprinositi sigurnom i stabilnom okruženju pružanjem pomoći u održavanju javnog reda i mira i podrške civilnoj provedbi Općega okvirnog mirovnog sporazuma za BiH.

Konkretno, IPU po zahtjevu može podržati policijske snage u BiH u tehničkim istragama i sarađivati u izvođenju posebnih aktivnosti.

Osim toga, specijalizirani element ove jednice je sposoban vršiti aktivnosti prikupljanja informacija, uključujući i analize i istrage krivičnih djela, operacije traganja, istraživanje dokumentacije i operacije pratnje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.