BiH
0

EUFOR pronašao veliku količinu granata i mina

FENA
Snage Evropske unije (EUFOR) radile su prošle sedmice na otkrivanju velikih količina municije i naoružanja koje se još drži po kućama ili na skrivenim mjestima, saopćila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornica EUFOR-a Karen Halsey.

Prema njenim riječima, sve multinacionalne taktičke grupe EUFOR-a nastavljaju da provode operaciju "Žetva" u lokalnim zajednicama. Ove operacije daju stanovništvu priliku da sigurno predaju EUFO-u lako naoružanje i municiju.

Ove operacije nastavljaju donositi plodove, te je prošle sedmice u jednoj kući na području Multinacionalne taktičke grupe Sjeverozapad otkriven jedan mitraljez M53, raketni bacač M80, dva okvira puna municije za automatsku pušku AK47, dvije ručne bombe, dva tromblona, 200 grama TNT-a i oko 250 komada municije.

Prošle sedmice EUFOR je, također, otkrio veliko skladište municije na području Multinacionalne taktičke grupe Jugoistok u oblasti Miševine.

Municija je pronađena u jednoj rupi u šumi nakon dojave jednog lokalnog stanovnika. Pronađen je veliki broj minobacačkih granata i velika količina protupješadijskih i protutenkoskih mina, dovoljno da se napuni kamion.

Glasnogovornica Halsey je poručila da će sva ova municija biti sklonjena i sigurno uništena.