BiH
0

EUFOR pronašao skrivenu municiju

FENA
EUFOR je jutros oko šest sati obavio akciju pretrage terena na području između Međuvoda i Kozarske u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz EUFOR-a. Cilj ove pretrage je bio pronalaženje ilegalnog oružja i municije uskladištene na spomenutom području.

U sklopu ove akcije, EUFOR-ova patrola je pronašla veliku količinu nelegalnih borbenih sredstava na nekoliko lokacija.

Pronađena su 23 sanduka antitenkovskih mina, devet sanduka antitenkovskih granata, črtiri sanduka minobacačkih granata.

Akcija je provedena u skladu s mandatom iz Dejtonskog sporazuma i odgovarajućih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Lokalna policija je obaviještena o akciji.

Nakon što je patrola pronašla nelegalno skladište i nakon što su EUFOR-ovi timovi za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava utvrdili da su pronađena sredstva u takvom stanju da se mogu pomjerati i transportovati, predata su policiji, koja će se, zajedno s timovima OSBiH za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstva, pobrinuti za njihov daljni tretman.

Ovaj događaj predstavlja pravovremeno upozorenje na to da u Bosni i Hercegovini postoji velika količina suvišnog oružja imunicije.

Prilikom nedavne posjete skladištu municije u Vitezu, komandant EUFOR-a i visoki predstavnik/specijalni predstavnik Evropske unije uvjerili su se u to kakvu opasnost sa sobom nose uvjeti skladištenja i koje su dimenzije ovog problema.

EUFOR će se pobrinuti da se sve stranke u BiH pozabave ovim problemom i da njegovom rješavanju pristupe kao najvećem prioritetu prije nego što se desi neka slučajna eksplozija koja može imati katastrofalne posljedice. Sigurno i stabilno okruženje će omogućiti da Bosna i Hercegovina nastavi svoj put ka punom uključenju u evropske integracije, navodi se u saopćenju EUFOR-a.