Istočno Sarajevo
0

EUFOR pretresao objekte porodice Mladić

FENA
Foto: AP
Foto: AP
EUFOR je jutros oko 4 sata započeo dvije operacije pretresa stambenih objekata Milice Avram i Radinke Mladić, sestre i šurjakinje Ratka Mladića, nekadašnjeg generala i komandanta vojske bosanskih Srba optuženog za ratne zločine od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), saopćeno je iz EUFOR-a.

EUFOR-ove akcije, kako su rekli na licu mjesta, protiču bez incidenata, a zatečeni ukućani sarađuju. U operaciji su izuzetni određeni predmeti koji su upućeni na dalju analizu.

Operacija je provedena u naseljima Kasindol i Vojkovići na zahtjev Haškog tribunala s ciljem pronalaska informacija koje bi mogle biti od koristi u potrazi za bivšim generalom.

Jutrošnja akcija je dio šire, regionalne strategije u sklopu koje je do sada izvedeno više sličnih akcija usmjerenih protiv mogućih pripadnika mreže pomagača Ratka Mladića u Srbiji.

Kao i u slučaju dosadašnjih operacija, protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine, EUFOR je ovu operaciju izveo uz podršku NATO štaba u Sarajevu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Saradnja MUP-a RS ukazuje na njegovu trajnu predanost, zbog čega pohvaljujemo profesionalizam, hrabrost i odlučnost pripadnika MUP-a RS da ovaj slučaj privedu kraju.

Pravni osnov operacije je mandat Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, EUFOR-a i NATO-a u skladu s odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH.

EUFOR podsjeća da svako ko pruži informaciju koja dovede do hapšenja ili osuđivanja osobe koje je MKSJ optužio za ratne zločine, u bilo kojoj zemlji, može dobiti nagradu.

Trenutno je raspisana nagrada u visini do pet miliona dolara za bilo kakvu informaciju koja može dovesti do hapšenja Ratka Mladića.

Srbija je također, ponudila nagradu u iznosu od milion eura.