BiH
0

EUFOR osporio medijske navode o spornom izvozu oružja iz BiH

FENA
U cilju transportovanja bilo koje vrste oružja i municije kroz BiH, lokalne vlasti moraju tražiti dozvolu EUFOR-a kako bi mogao nadzirati lokacije kompletnog naoružanja u zemlji.

EUFOR također procjenjuje da li je stvorena bilo kakva prijetnja mirnom i sigurnom okruženju transportom takvog oružja kroz BiH, izjavio je u utorak na brifingu za novinare u Sarajevu portparol EUFOR-a, komodor Neil Mathieson, komentirajući navode lokalnih i međunarodnih medija kojima osporavaju ulogu mirovnih snaga o pitanju izvoza oružja iz BiH u strane zemlje, poimenice u Irak i Afganistan.

"Mi, zahvaljujući našoj ulozi, imamo uvid u sve oružje namijenjeno za izvoz, ali nemamo nikakvu odgovornost za kontrolu uvoza i izvoza. Jasno je da se svaka dozvola koju izda EUFOR za pokrete oružja odnosi samo na unutrašnje transporte oružja širom BiH", izjavio je Mathieson.

On je posebno naglasio da isključivu odgovornost za uvoz i izvoz ima ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, te da to uključuje i dogovaranje neophodnih izvoznih dozvola i osiguravanja da se BiH pokorava svojim međunarodnim obavezama u oblasti izvoza oružja.

"Potpuno je netačno da EUFOR kontrolira izvoz oružja iz BiH, iako mi imamo uvid u te transakcije. To je stara priča koja se više puta pojavljivala u medijima. Prodaja oružja o kojoj je riječ bilateralni je sporazum između vlade BiH i zemalja koje opremaju svoje policijske i oružane snage. EUFOR nema nikakvih informacija da su te prodaje bile protuzakonite i da se vlada BiH nije pridržavala vlastitih procedura niti je kršila međunarodne konvencije. Naše je iskustvo da su bh. vlasti skrupulozne u poštovanju procedura za izvoz i ispunjavanja svojih međunarodnih obaveza", izjavio je Mathieson.