Susret Inzko-McColl
0

EUFOR nastavlja doprinositi sigurnom okruženju u BiH

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i general John McColl, zamjenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga NATO-a za Evropu i operativni komandant EU za operaciju ALTHEA (EUFOR), sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovine.

Tom prilikom su izrazili žaljenje što politički proces ne reflektuje dugogodišnje uspjehe u uspostavljanju sigurnog okruženja u BiH.

Inzko je naglasio potrebu za jačim angažmanom političkih lidera u ispunjenju pet ciljeva i dva uslova za tranziciju OHR-a, kako bi BiH pokazala da je spremna da se uhvati u koštac sa izazovima evropskih integracija. „Nastavak nacionalističke retorike može samo unazaditi BiH i nikako neće doprinijeti njenoj bržoj integraciji u evroatlantske strukture“, naglasio je Inzko.

General McColl je istaknuo značaj bliske i odlične saradnje između EUFOR-a i Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU, te naglasio da će EUFOR nastaviti davati doprinos sigurnom okruženju u cijeloj BiH, u skladu sa mandatom koji proističe iz Daytona.