BiH
0

EUFOR i NATO provode operacije na hapšenju osumnjičenika za ratne zločine

FENA
EUFOR i NATO najavili su danas da će provoditi operacije podrške Međunarodnom sudu u Haagu usmjerene na hapšenju osoba osumnjičenih za ratne zločine i lociranju osoba koje bi mogle pružati podršku ovim ljudima.

Kako je saopćeno iz EUFOR-a, koji vodi ovu operaciju nazvanu "Hrastovo drvo", osobe koje pokušaju da pruže podršku osobama osumnjičenim za ratne zločine krše zakon.

Glavni štabovi koji vode operacije koje se tiču osoba osumnjičenih za ratne zločine određuju se posebno za svaku operaciju, zavisno od prirode zadatka i sredstava potrebnih za izvođenje operacije.

Zbog operativne sigurnosti, EUFOR ne raspravlja o tekućim operacijama koje se tiču osoba osumnjičenih za ratne zločine i osoba za koje se sumnja da im pružaju podršku.

-Važno je shvatiti da kada govorimo o operativnoj sigurnosti, imamo u vidu i sigurnost budućih akcija. Također, ne raspravljamo o prirodi materijala ili informacija prikupljenih tokom ovih operacija, navodi se u saopćenju EUFOR-a.

Dodaje se kako BiH ima jasan izbor - osobe osumnjičene za ratne zločine ili Evropa. Puna saradnja s Haškim tribunalom jedan je od uvjeta za ulazak u Evropsku uniju i NATO-ov program Partnerstva za mir.