Saopćenje nakon rasprava
0

EUFOR i NATO o međuentitetskoj liniji povodom popisa u BIH

FENA
Komandanti EUFOR-a (ALTHEA) i NATO štaba podsjećaju da Aneks 2 Daytonskog mirovnog sporazuma nalaže osnivanje zajedničke komisije za pripremu tehničkog dokumenta koji bi sadržavao precizan opis međuentitetske linije razgraničenja u Bosni i Hercegovini, koji treba da odobre EUFOR i NATO štab u Sarajevu.

Komandanti očekuju od zainteresiranih strana da ispune zakonske obaveze koje proističu iz Aneksa 2, kao i da otpočnu praktičan, direktan i otvoren dijalog s ciljem osnivanja te komisije.

To je saopćeno danas iz EUFOR-a nakon nedavnih rasprava da tehnički problemi koji se odnose na međuentitetsku liniju razgraničenja mogu uticati na pripreme za popis u Bosni i Hercegovini.

"Svaka od strana, a to su država BiH, Federacija BiH i Republika Srpska, ima svoje određene uloge i odgovornosti koje proističu iz Rezolucije Vijeća sigurnosti UN br. 2074 (2012. g.) i odredbi Aneksa 2 Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

Saglasnost svih strana treba da bude osnova za sve aktivnosti u vezi s međuentitetskom linijom razgraničenja, a treba da se provode uz striktno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i Konačne odluke za Brčko.

Zbog toga komandanti podstiču strane i očekuju od njih da ispune svoje zakonske obaveze koje proističu iz Aneksa 2, kao i da otpočnu praktičan, direktan i otvoren dijalog, s ciljem osnivanja spomenute komisije i ispunjenja ove obaveze.

Iako prihvatamo da postoje valjani administrativni razlozi da se ta linija opiše što je preciznije moguće, utvrđivanje međuentitetske linije razgraničenja nije direktan zadatak ni obaveza EUFOR-a.

Uloga komandanta EUFOR-a i komandanta NATO štaba u Sarajevu kao pravnih sljedbenika IFOR-a/SFOR-a je jasna, a to je odobravanje zaključaka propisno konstituirane zajedničke komisije za međuentitetsku liniju razgraničenja, u skladu s navedenim zadacima i zakonskim obavezama" citat je iz saopćenja.