Uoči druge godišnjice
66

EU: Zabrinuti smo zbog neadekvatne istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića

M. N.
Evropska komisija za susjedsku politiku i pregovore o proširenju izrazila je zabrinutost zbog nedostatka adekvatne istrage o slučaju ubistva mladog Banjalučanina Davida Dragičevića.

Odgovarajući na pismo Davidovog oca Davora kazali su kako Evropska unija očekuje da se takvi slučajevi adekvatno istraže i procesuiraju bez kašnjenja i uz puno poštovanje internacionalnih standarda.

"Izražavamo zabrinutost u kontekstu kontinuiranog narušavanja slobode izražavanja i slobode okupljanja, koje su esencijalne za adekvatno funkcionisanje demokratskog društva. Kao što ste upoznati, trenutna pitanja vladavine prava su bila predmet izvještaja grupe eksperata predvođene gospodinom Reinhardom Priebeom. Očekujemo od političkih i pravnih lidera da primijene mjere preporučene izvještajem. Ovo je neophodno kako bi se vratilo povjerenje javnosti u pravni sistem", istakli su.

Poručili su kako EK kontinuirano podržava napore civilnog društva u uspostavljanju platforme za vladavinu prava u cilju postizanja veće odgovornosti političkih lidera.

"Komisija će u narednim mjesecima kontinuirano pratiti razvoj u oblasti vladavine prava i fundamentalnih sloboda u svrhu izvještaja o BiH za 2020. godinu", zaključuje se u pismu koje potpisuje Michela Matuella, šefica Odjela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu u Općoj upravi Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Podsjetimo, David Dragičević je nestao 17. marta 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas. Istraga za krivično djelo ubvistva protiv NN osoba nije se pomakla već skoro pune dvije godine, zbog čega su roditelji, njegovi prijatelji i javnost duboko razočarani. Grupa Pravda za Davida već dvije godine organizuje svakodnevna okupljanja kako bi izvršila pritisak na pravosudne institucije da rade svoj posao.